в. “Монитор”, 6 юли 2009

1208

в. “Монитор”, 6 юли 2009

Иво Сиромахов: Ще оцелее само Бай Ганьо

– Г-н Сиромахов, в началото на книгата ви Архимед казва: “Мързелът е главният двигател на прогреса”. Къде е мястото на българите по пътя към успеха, защото все се хвалим, че уж сме много трудолюбиви?
– Моите наблюдения показват, че има трудолюбиви българи, но те за съжаление са много малко. Повечето не са трудолюбиви. А мързелът наистина се превръща в двигател на прогреса, ако сполети умни хора. Пералнята е измислена от някой, когото го е домързяло да пере, а прахосмукачката – от някой, когото го е мързяло да мете.
– Кои са митовете, с които трябва да се разделим като народ – че сме много работливи, потентни, гостоприемни или нещо друго?
– Аз съм противник на всякакви обобщения. Не ми харесва слагането в един кюп на големи групи хора, защото хората са различни. Както има потентни българи, така има и импотентни. Смешно е постоянно да развяваме националния си пенис пред света и гордо да викаме “булгар, булгар”.
– В книгата си представяте “гавъри” на историята. Ако обаче имате възможност, какво бихте променили в учебниците ни по история?
– Иска ми се да приемаме събитията от миналото не толкова емоционално, а малко по-разумно и спокойно. Истинската история не е изградена от “чутовни герои” и “мерзки злодеи”. Повечето действащи лица на световната сцена са били съвсем обикновени хора, водени от нормални човешки страсти и пороци. Никой не е бил безгрешен или пък екстремно лош. Но историческите факти са обрасли с твърде много литературни наслоявания и те замъгляват погледа ни. Става все по-трудно да разберем каква е била реалността.
– В родния модел на демокрация какво най-силно ви отблъсква?
– Ние нямаме модел на демокрация. Имаме някакъв модел на мафия, която очевидно работи добре, защото печели много и никой не влиза в затвора. А демокрацията все още не е дошла у нас. Демокрация означава държавните служители да защитават интересите на хората, които са ги избрали. Демокрация означава депутатите да не могат да се гаврят с жени, които имат проблем със забременяването и да им подхвърлят просташки реплики за “ин виво”. Демокрация означава председателят на парламента да си гледа работата, а не да насъсква прокурорите срещу медиите, които го критикуват. Демокрация означава някой да понесе отговорност за откраднатите милиони от еврофондовете. Едва когато проработят тези механизми, ще можем да говорим за демокрация.
– Страната ни е една от малкото без референдум. Каква е целта на акцията ви за него?
– Целта ни е да има повече демокрация в България. Да се зачита мнението на хората, защото то е важно. Но политиците се страхуват от референдумите, защото хората може би ще им кажат, че са излишни.
– Как оценявате благотворителната кауза на последния ВИП Брадър?
– В конкретната ситуация думата “благотворителност” е неуместна. Благотворителност означава да дариш нещо свое, а не да ти плащат, за да призоваваш бедните да даряват. Така че в този случай по-скоро можем да говорим за проституция, свенливо прикрита зад завеските на лицемерната щедрост.
– Оптимист ли сте, че манталитетът на Бай Ганю най-накрая ще изчезне?
– Бай Ганю никога няма да изчезне. Изчезват само алековците. И нашата съвременна история ще бъде написана от байганювци, защото накрая ще оцелеят само те.
– Преди 50-60 години момичетата са мечтаели да бъдат като Мария Кюри, а днес – да имат “професия Златка”. Как ценностите могат да се наместят правилно?
– Не мисля, че преди 50-60 години момичетата са мечтаели да бъдат Мария Кюри. По-скоро са мечтаели да бъдат Марлене Дитрих. Хората не се променят, мечтите си остават същите в различните епохи. А представяте ли си общество, в което всички жени са “марии кюрита”? Настръхвам само като си помисля за евентуалната диктатура на химията.
– Доколко т.нар. интелектуалци имат право да размахват пръст и да заклеймяват всичко, което не им харесва?
– Всеки има свободата да размахва всичките си органи в произволни посоки. Въпросът е доколко тези размахвания дават някакъв резултат. Така наречените интелектуалци не са интелектуалци, те само са така наречени. Руският писател Игор Яркевич пише в една своя статия, че интелигенцията се е лумпенизирала и вече имаме само лумпенинтелигенти. Аутсайдери, които нещо си мрънкат там в ъгъла, но никой не им обръща внимание.
– Какви промени да очакваме от “Шоуто на Слави”?
– Нали не очаквате да ви ги кажа?… През септември шоуто ще започне своя десети сезон. Имаме зад гърба си над 1800 предавания и се радваме на рекордно високи рейтинги, защото във всеки сезон въвеждаме нови форми, търсим различен подход, за да изненадваме зрителите. Така ще бъде и наесен. Имаме и няколко проекта извън шоуто, за които преговаряме в момента.
– Преди години казахте, че България е като огледало, счупено на безброй парченца. Има ли все пак нещо, което да ни свързва като народ?
– Не знам. Аз съм много далеч от всякакви национални теории. Чуждо ми е мисленето тип “ние, българите”, “вие норвежците”, “те узбекистанците”. Това е комплексарско мислене според мен. И ми е много смешно, когато някой вземе да говори патетично за “българщината”. Каква е тая “българщина”? И какво я различава от “унгарщината”, “албанщината” или “финландщината” например?
– Кое е най-важното, на което се опитвате да научите синовете си?
– Най-важното е да имат честно отношение към живота. Да знаят, че успехът се постига с цената на продължителни и целенасочени усилия. Радвам се, че и двамата обичат да четат книги, защото книгите дават един много по-широк и по-верен поглед към света.

Людмила Габровска,
в. “Монитор”, 6 юли 2009

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.