Как митовете ще спасят туризма

1570

Следя с интерес процесите в българския туризъм и се радвам на всяка нова инициатива като вдовица на млад войник.

Затова много се въодушевих от идеята, която се роди наскоро-  да превърнем нашите митове и легенди в туристическа атракция.

За да подпомогна логистично този патриотичен процес, аз предлагам безплатно на нашите туроператори няколко продукта, основани на изконно български митологични сюжети:

 Дюлгерска екскурзия “Крали Марко освобождава три синджира роби”

Тази екскурзия е предназначена за туристи със сървайвърски наклонности, които обичат опасностите и премеждията.

Веднага щом кацнат на българска земя чуждестранните гости биват оковани във вериги и разделени в три потока, както e в народната легенда:

“Заминаха три синджира роби,
караха ги три арапа църни…”

За ролята на “три арапа църни” туроператорите могат да наемат специалисти от малцинствата – така хем ще се понижи безработицата, хем ще дадем пример за етническа толерантност.

Окованите туристи тръгват на обиколка из нашите курорти, където са принудени да полагат доброволен труд – да бият плоча на поредния ресторант в Слънчев бряг, или да озеленяват със зелен мокет циментови площадки пред поредния хотел в Банско или да духат с шнорхели в поредния басейн на Златни пясъци, за да го превърнат в импровизирано джакузи.

Тези, които не работят достатъчно, ще бъдат подлагани на умерени унижения в духа на народните казармени традиции – да бръснат портрета на Ботев, да мият улицата с четка за зъби и т.н.

Накрая, разбира се, идва и избавлението. Яхнал мерцедес шарколия, пристига актьор в ролята на Крали Марко, освобождава туристите и ги изпраща до летището срещу дребни бакшиши.

 Кулинарен тур “Хитър Петър”

Екскурзията представлява обиколка по различни ресторанти, където сервитьори-хумористи се надлъгват с гостите за сметката.

Преди надлъгването се провежда вечеря с елементи на куизшоу. Екскурзоводът задава на туристите задачки-закачки от сорта: През коя година е умряло пилето, преди да стане на фрикасе? Какво е съотношението ракия-вода в ракията, която ви е сипал барманът? Колко време трябва да престоят марулите, за да добият този неповторим цвят на повехнали надежди? и т.н.

Докато си хапват, туристите овладяват и най-важните български ресторантьорски фрази като: “всички чакат, и вие ше чакате”, “как ше са мръсни покривките – миналата седмица ги прахме”, “като ти е скъпо, яж си у вас” и “ше поръчвате ли още нещо, че кухнята приключва”.

 Политически круиз “Тримата братя и Златната ябълка”

Този продукт е подходящ за туристи от Брюксел, които биха искали да вникнат в удивителния свят на българската политика.

Екскурзията започва от летище София, известно в Европа под името “Гадови ливади” (на името на великия авиационен предприемач Гад Зееви). Там туристите минават по червен килим и биват посрещнати от “тримата братя” – лидерите на тройната коалиция. Екскурзоводът разказва на гостите как всеки от тримата братя притежава някаква свръхестествена сила – единият е предводител на страховита армия от свирепи червени бабички, другият е придобил с лукавство неизбродими гори тилилейски, а третият притежава вълшебната “етническа карта”. Карта, която никой не е виждал, но всички незнайно защо се страхуват от нея.

Тримата братя посрещат брюкселските туристи и започват да им се оплакват от Ламята – неведома сила, която идва нощем и изяжда всички златни ябълки, пристигнали от еврофондовете. После чужденците се запознават с най-значимите юнаци, които борят корупцията: Вальо Топлото, Делян Пеевски, Цветан Василев и други знайни и незнайни герои на прехода.

Екскурзията продължава, докато на туристите им писне и си хванат самолета за Брюксел.

 Народопсихологическа екскурзия “Самодивско хоро”

Потенциални клиенти на тази екскурзия са туристите, които искат да опознаят особеностите на българския бит и душевност с всичките му чалги-малги, версачета-мерсачета и купони-мупони.

На летището чужденците биват посрещнати от космат дебел веселяк със златен ланец и анцуг на националния отбор.  Това е екскурзоводът, който ги качва на маршрутка и ги закарва в Перник, за да присъстват на едно значимо културно събитие – мач на “Миньоро”.

Там, на стадиона-красавец, туристите не само ще видят на живо истински футболни звезди, но и ще се научат да изразяват емоциите си с най-характерните за българина изрази – за майката, за лелята и за хомосексуалните наклонности на съдията. Най-сърцатите зрители могат да участват в ръкопашни схватки с местната агитка, за да усетят прочутото българско гостоприемство и особеностите на пернишките бойни изкуства.

Оцелелите след мача туристи отново се качват на маршрутката и биват отведени в чалгаклуб, където ще видят как футболните идоли разпускат след мача, като пият омайно биле и въртят гьобеци сред самодиви в бели премени и черни прашки, прозиращи под белите премени. А по-разкрепостените туристки могат да се сближат с футболистите и да познаят тайнството на стародавния български ритуал “цомбене на женки”.

Така, вплитайки в туристическата индустрия националните митове и легенди, ние ще покажем на света, че България не е само кисело мляко, евтин алкохол и евтини проститутки, но е преди всичко страна, в която туризмът наистина е мит.

 

(от книгата “Няма смисъл”)

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -