в. „Класа”, 19 юни 2009

1308

в. „Класа”, 19 юни 2009

Иво Сиромахов: Политиците нахлуха в риалити форматите от отчаяние

– Защо продължи с „Още дневници и нощници”? Защо пак нощници, а не пижами, например?
– Продължих “поради големия зрителски интерес”, както се казва. Първата книга “Дневници и нощници” беше преиздадена три пъти и това ми даде стимул да напиша продължение. А нощниците в случая не са дреха, а са по-скоро описания на нощните преживявания на героите.
– Книгата излиза година след първата – с какво е по-различна, има ли нови персонажи на гавър-версиите или Омир още е военен кореспондент на „Ахейски новини”, а Шекспир – копирайтър?
– Омир и Шекспир си останаха герои от първата част. В “Още дневници и нощници” персонажите са Архимед, Наполеон, Александър Македонски, Хитлер, Сталин, Лейди Даяна, Елвис Пресли и др.
– Отново ли биографиите на исторически личности те вдъхновиха?
– Историята винаги ме е вдъхновявала. В “Още дневници и нощници” стигнах до хипотезите, че Наполеон е бил екскурзовод, който е водел големи групи от френски туристи из Европа и отвреме-навреме са се сбивали с други групи туристи. Хитлер според мен е търгувал с недвижими имоти и просто е водил една по-агресивна бизнесполитика на имотния пазар. А Елвис Пресли е жив и се крие в България под името Цецо Елвиса.
– Защо пак няма български дневници?
– Защото в България господства едно комплексарско отношение към историята. Ако тръгнеш да иронизираш някоя личност от миналото, всички ти скачат и те обвиняват в нихилизъм. У нас непрекъснато се говори колко славна история сме имали. Това, разбира се, е факт, но не може постоянно да сме обърнати с лице към миналото, защото тогава показваме задника си на бъдещето.
– Доколкото знам някои продуценти се бяха разпознали в продуцента от арменски произход Киркор Колумбиян. Има ли пак подобни подводни камъни?
– Книгата ми разказва за отминали времена и няма нищо общо с българската действителност (смее се). Когато разказах историята на амбициозния, но не особено талантлив продуцент Киркор Колумбиян, не съм имал предвид конкретна личност. Ако някой се е разпознал, това е плод единствено на неговата мнителност.
– Политиците напоследък използват предимно риалити форматите и забавните предавания за изявите си. На какво се дължи тази тенденция?
– Според мен го правят от отчаяние. Чудят се къде да се чеплезят, та някой да им обърне внимание. Очевидно искат да ни внушат, че политиката е някакъв вид сеир. Как мислиш, дали Маргарет Тачър би участвала в риалити-шоу?
– Преживява ли ренесанс политическата сатира, други телевизии започнаха опити в жанра?
– Има ли вече опити в жанра? Това е чудесно. Дано някой ден да видим и някой успешен опит.
– Как би изглеждал дневникът на българския кандидат-депутат, например? А на риалити форматите „Мюзик Айдъл” и „ВИП Брадър”?
– Не знам, а и не ме интересува. Далеч съм от трепетите както на депутатите, така и на брадърите.
– Шоуто на Слави ще се лиши ли от гостуването на политици в навечерието на изборите за национален парламент?
– Да. Безсмислено е да ги каним, защото нямат какво ново да кажат. Има ли човек, на когото да не са втръснали лъжите им?
– Направихте подписка с искане за референдум за промяна на избирателната система. Доволни ли сте от наличието на 31 мажоритарно избрани депутати?
– Не. Според социологическите проучвания 85 процента от българите искат мажоритарна избирателна система. Но депутатите са против нея и не я допускат. Излиза, че волята на 240 негодници тежи повече от волята на 85 процента от гражданите. Това демократично ли е?
– Защо подкрепихте Валерия Петрова за мажоритарен кандидат?
– Защото би било много хубаво, ако в парламента влезе поне един свестен човек, който да противостои на партийните тиквеници.
– Как изглеждат отношенията власт-медии през последните четири години?
– Както винаги тези отношения протичат в духа на позитивното лицемерие.
– В период на криза се увеличава гледането на телевизия. Не ви ли притеснява тя за предстоящото турне? Къде ще мине то и кога стартира?
– Не, не ни притеснява. Турнето No Mercy ще е през август. В момента уточняваме в кои градове и на кои дати ще изнесем концерти.
– Защо по форумите се заговори, че „Бягство към победата” е компилация от чужди формати?
– Не знам. По принцип българските форуми са пълни с изключителни експерти във всички области, които знаят всичко за всички неща. Истинска беда е, че обществото не ги наема на работа и техният огромен интелектуален потенциал се пилее в безутешните степи на интернет-пространството.
– Очаква се СЕМ да ви наложи наказания заради колене на кокошки пред камерата. Има ли преднамереност в действията на регулатора или това е сред основните проблеми на медийната регулация у нас?
– Не искам да коментирам работата на СЕМ. Толкова ниско не бих паднал.
– На Хемингуей му идвало да се гръмне след като прочел „Още дневници и нощници”, а Каспаров бил матиран. На теб как ти понася?
– Очевидно книгата ми се отразява зле на великите личности. На мен ми действа добре.

Андриана Михайлова,
в. „Класа”, 19 юни 2009

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.