в. „24 часа”, 5 май 2009

903

в. „24 часа”, 5 май 2009
Иво Сиромахов: В парламента влизат и много негодници

– Вярно ли е, че сте в конфликт с ръководството на БТВ, г-н Сиромахов?
– Не. С това ръководство сме партньори. Ние сме външна продукция, предлагаме им нашия продукт, те го купуват. Не сме имали никакви проблеми за тези 9 години. Най-важното за нас е, че никога досега не е имало опит за цензура, абсолютно свободни сме в това, което правим. Никой не се е опитва по никакъв начин да се намесва в темите на предаването, в нещата, които говорим. БТВ е коректен партньор, с който ще продължим да работим още дълги години.
– Влизате ли в политиката с акцията за искане на референдум?
– Нашият екип никога не е излизал от политиката, така че няма как да влезем тепърва. Винаги сме говорили на политически теми, винаги сме заявявали гражданската си позиция, зад която заставаме не анонимно, а с лицата и имената си. И заради това винаги сме били в сложни отношения с властта – и с Виденов, и с Костов, и сега с тройната коалиция. Искането за референдум е продължение на всичко онова, което сме правили досега.
– Каква всъщност беше целта на тази акция за референдума?
– Целта още не е постигната – тя е да се промени избирателната система в България. Смятаме, че сегашната система, при която партийните централи редят листите, не дава никаква възможност на хората за реален избор. Влизаш в тъмната стаичка, вземаш бюлетината, виждаш това, което са ти написали, но не можеш да посочиш хората, които искаш да те представляват в парламента. На нас това ни изглежда недемократично. В листите попадат много негодници. Убеден съм, че почти никой българин не знае кой му е народният представител. И това изобщо не дава възможност на гражданите да упражняват някакъв контрол върху властта.
– Да не би обаче тази акция да е заради проблеми с гледаемостта на предаването ви и с рейтинга му?
– “Шоуто на Слави” никога не е имало проблеми с гледаемостта. Излъчваме се вече 9 години, направили сме приблизително 1800 предавания. Всяка вечер имаме над 1 милион зрители. Това е феномен в историята на българската телевизия – едно предаване да задържи висок интерес толкова много години.
– Ще правите ли партия?
– Участието в политиката може да има различни форми. Не смятам, че партията е единственият начин за участие в политиката. У нас вече 20 години има демокрация, но ние всъщност ползваме много малка част от нейните инструменти. Един от тези инструменти е референдумът. Референдуми има във всички демократични държави. Само в България никога не се е провеждал референдум. Друга форма за натиск е, ако ти познаваш народния представител, ако си гласувал персонално за него и си го изпратил в парламента с твоите пари като данъкоплатец, имаш право да изискваш от него да работи почтено и компетентно. И ако този човек по някакъв начин се омаскари или се окаже, че е корумпиран, че е крал, трябва да имаш механизма да му кажеш: “Ти какво правиш там? Излизай от парламента!” Партията е само един от вариантите да се участва в политическия живот. Има много по-ефективни механизми, които за съжаление в България все още не са проработили. Много малко граждани знаят правата си, които им дават конституцията и законите. Те са приели, че някакви хора отгоре решават някакви неща и това ги обезверява и ги прави пасивни.
– Излезе едно проучване на НЦИОМ, че 85% от българите искат мажоритарна система…
– Ако приемем, че избирателите са общо 5 милиона, 85% са над 4 милиона. И изведнъж срещу тях застава волята на 240 депутати и тя се оказва по-силна от волята на 4 милиона. Това е недемократично, не може малцинството да поставя собствените си интереси над интересите на мнозинството.
– Мисля обаче, че не беше много коректно Слави Трифонов да нарече председателя на парламента “щраус, който си крие главата в пясъка”…
– Това е метафора. Г-н Пирински често се държи неадекватно. Преди три месеца, когато се появи проблемът с фонда “ин витро” и когато един депутат беше подхвърлил една много грозна реплика към една от жените с този проблем, ние направихме предаване, в което емоционално реагирахме на това скандално поведение на български депутат. След което председателят на парламента излезе и каза, че прокуратурата трябва да се самосезира заради това какво ние сме говорили в ефир. Това не може да се случи в никоя демократична държава. Медиите са свободни и могат да говорят без ограничения по всички проблеми. Никой не е недосегаем във властта. Всеки може и трябва да бъде обект на критики. А Пирински ни плаши с прокурор. Ние ли сме най-големите престъпници в държавата? Излиза, че прокурорът трябва да се занимава с едно шоу, а не с бандитите, от които никой не е влязъл в затвора.
– Защо направихте поредица от срещи със студенти в страната?
– Студентите винаги са били най-будната част от обществото. Навсякъде по света те са двигател на обществените промени. Българските студенти също винаги са били ангажирани политически. Аз съм участвал в две студентски стачки и двете завършиха успешно. Едната предизвика оставката на Петър Младенов, втората – оставката на Андрей Луканов. Тогава, ако не бяха студентите, тези промени нямаше да станат толкова бързо. Те са голяма сила, интелигентни хора са.
– Направихте едно предаване, в което доста критикувахте “ВИП Брадър”, Азис. Да не би да се страхувате от конкуренцията?
– Конкуренцията е нещо нормално, тя развива пазара. Най-лошото нещо е да си без конкуренция, защото тогава сверяваш часовника единствено със себе си. Ние не сме против “ВИП Брадър”. Напротив, това е един формат, който успешно е вървял в много държави и е доказал своята жизнеспособност. Противопоставихме се на фалшивата благотворителност, която е в този сезон на ВИП Брадър. Благотворителността е личен жест, означава да извадиш пари от джоба си и да ги дадеш. А не да призоваваш бедните, които вземат по 300-400 лева на месец, да дават левче за есемес. И от това левче тези така наречени звезди да прибират половината за своите хонорари. Това е много нечистоплътно и много лицемерно. Благотворителността е нещо, което носиш в себе си, и не е нужно да го развяваш като знаме и да твърдиш, че това те прави по-добър. Има нещо унизително в това да вземаш пари, за да си добър. Добротата не може да бъде платена, това е изключително грозно.
– А от предаването на Азис, което е в същия часови пояс, боите ли се?
– Данните от пийпълметричните агенции показват, че предаването на Азис прави около 1% рейтинг. Ние имаме среден рейтинг 12-13% При такова съотношение няма как да се боим…
– Идват избори, ще каните ли пак политици в студиото си?
– Винаги сме канили политици, защото за нас е интересно какво обещават и какво после не спазват. Ще постъпим така и преди тези избори. Друг е въпросът дали те ще искат да дойдат при нас, понеже никога не задаваме удобни въпроси и гостуването при нас невинаги завършва с червени точки за политика.
– Как ще се развива в бъдеще “Шоуто на Слави?
– При нас нещата са много динамични. Винаги се опитваме да правим нещо ново и нещо различно. Зрителите вече имат голям избор, почти всеки българин има у дома си повече от 60 програми. И някои от тях са много добри. Борбата за вниманието на зрителя става все по-трудна. Затова ние се опитваме винаги да променяме някои неща, за да имаме изненади. Ако останеш статичен в една и съща форма, това рано или късно те обрича на бавно затихване.

Пенчо Ковачев,
в. „24 часа”, 5 май 2009

КОМЕНТАРИ

Коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.