в. „24 часа”, 5 май 2009

1545

в. „24 часа”, 5 май 2009
Иво Сиромахов: В парламента влизат и много негодници

– Вярно ли е, че сте в конфликт с ръководството на БТВ, г-н Сиромахов?
– Не. С това ръководство сме партньори. Ние сме външна продукция, предлагаме им нашия продукт, те го купуват. Не сме имали никакви проблеми за тези 9 години. Най-важното за нас е, че никога досега не е имало опит за цензура, абсолютно свободни сме в това, което правим. Никой не се е опитва по никакъв начин да се намесва в темите на предаването, в нещата, които говорим. БТВ е коректен партньор, с който ще продължим да работим още дълги години.
– Влизате ли в политиката с акцията за искане на референдум?
– Нашият екип никога не е излизал от политиката, така че няма как да влезем тепърва. Винаги сме говорили на политически теми, винаги сме заявявали гражданската си позиция, зад която заставаме не анонимно, а с лицата и имената си. И заради това винаги сме били в сложни отношения с властта – и с Виденов, и с Костов, и сега с тройната коалиция. Искането за референдум е продължение на всичко онова, което сме правили досега.
– Каква всъщност беше целта на тази акция за референдума?
– Целта още не е постигната – тя е да се промени избирателната система в България. Смятаме, че сегашната система, при която партийните централи редят листите, не дава никаква възможност на хората за реален избор. Влизаш в тъмната стаичка, вземаш бюлетината, виждаш това, което са ти написали, но не можеш да посочиш хората, които искаш да те представляват в парламента. На нас това ни изглежда недемократично. В листите попадат много негодници. Убеден съм, че почти никой българин не знае кой му е народният представител. И това изобщо не дава възможност на гражданите да упражняват някакъв контрол върху властта.
– Да не би обаче тази акция да е заради проблеми с гледаемостта на предаването ви и с рейтинга му?
– “Шоуто на Слави” никога не е имало проблеми с гледаемостта. Излъчваме се вече 9 години, направили сме приблизително 1800 предавания. Всяка вечер имаме над 1 милион зрители. Това е феномен в историята на българската телевизия – едно предаване да задържи висок интерес толкова много години.
– Ще правите ли партия?
– Участието в политиката може да има различни форми. Не смятам, че партията е единственият начин за участие в политиката. У нас вече 20 години има демокрация, но ние всъщност ползваме много малка част от нейните инструменти. Един от тези инструменти е референдумът. Референдуми има във всички демократични държави. Само в България никога не се е провеждал референдум. Друга форма за натиск е, ако ти познаваш народния представител, ако си гласувал персонално за него и си го изпратил в парламента с твоите пари като данъкоплатец, имаш право да изискваш от него да работи почтено и компетентно. И ако този човек по някакъв начин се омаскари или се окаже, че е корумпиран, че е крал, трябва да имаш механизма да му кажеш: “Ти какво правиш там? Излизай от парламента!” Партията е само един от вариантите да се участва в политическия живот. Има много по-ефективни механизми, които за съжаление в България все още не са проработили. Много малко граждани знаят правата си, които им дават конституцията и законите. Те са приели, че някакви хора отгоре решават някакви неща и това ги обезверява и ги прави пасивни.
– Излезе едно проучване на НЦИОМ, че 85% от българите искат мажоритарна система…
– Ако приемем, че избирателите са общо 5 милиона, 85% са над 4 милиона. И изведнъж срещу тях застава волята на 240 депутати и тя се оказва по-силна от волята на 4 милиона. Това е недемократично, не може малцинството да поставя собствените си интереси над интересите на мнозинството.
– Мисля обаче, че не беше много коректно Слави Трифонов да нарече председателя на парламента “щраус, който си крие главата в пясъка”…
– Това е метафора. Г-н Пирински често се държи неадекватно. Преди три месеца, когато се появи проблемът с фонда “ин витро” и когато един депутат беше подхвърлил една много грозна реплика към една от жените с този проблем, ние направихме предаване, в което емоционално реагирахме на това скандално поведение на български депутат. След което председателят на парламента излезе и каза, че прокуратурата трябва да се самосезира заради това какво ние сме говорили в ефир. Това не може да се случи в никоя демократична държава. Медиите са свободни и могат да говорят без ограничения по всички проблеми. Никой не е недосегаем във властта. Всеки може и трябва да бъде обект на критики. А Пирински ни плаши с прокурор. Ние ли сме най-големите престъпници в държавата? Излиза, че прокурорът трябва да се занимава с едно шоу, а не с бандитите, от които никой не е влязъл в затвора.
– Защо направихте поредица от срещи със студенти в страната?
– Студентите винаги са били най-будната част от обществото. Навсякъде по света те са двигател на обществените промени. Българските студенти също винаги са били ангажирани политически. Аз съм участвал в две студентски стачки и двете завършиха успешно. Едната предизвика оставката на Петър Младенов, втората – оставката на Андрей Луканов. Тогава, ако не бяха студентите, тези промени нямаше да станат толкова бързо. Те са голяма сила, интелигентни хора са.
– Направихте едно предаване, в което доста критикувахте “ВИП Брадър”, Азис. Да не би да се страхувате от конкуренцията?
– Конкуренцията е нещо нормално, тя развива пазара. Най-лошото нещо е да си без конкуренция, защото тогава сверяваш часовника единствено със себе си. Ние не сме против “ВИП Брадър”. Напротив, това е един формат, който успешно е вървял в много държави и е доказал своята жизнеспособност. Противопоставихме се на фалшивата благотворителност, която е в този сезон на ВИП Брадър. Благотворителността е личен жест, означава да извадиш пари от джоба си и да ги дадеш. А не да призоваваш бедните, които вземат по 300-400 лева на месец, да дават левче за есемес. И от това левче тези така наречени звезди да прибират половината за своите хонорари. Това е много нечистоплътно и много лицемерно. Благотворителността е нещо, което носиш в себе си, и не е нужно да го развяваш като знаме и да твърдиш, че това те прави по-добър. Има нещо унизително в това да вземаш пари, за да си добър. Добротата не може да бъде платена, това е изключително грозно.
– А от предаването на Азис, което е в същия часови пояс, боите ли се?
– Данните от пийпълметричните агенции показват, че предаването на Азис прави около 1% рейтинг. Ние имаме среден рейтинг 12-13% При такова съотношение няма как да се боим…
– Идват избори, ще каните ли пак политици в студиото си?
– Винаги сме канили политици, защото за нас е интересно какво обещават и какво после не спазват. Ще постъпим така и преди тези избори. Друг е въпросът дали те ще искат да дойдат при нас, понеже никога не задаваме удобни въпроси и гостуването при нас невинаги завършва с червени точки за политика.
– Как ще се развива в бъдеще “Шоуто на Слави?
– При нас нещата са много динамични. Винаги се опитваме да правим нещо ново и нещо различно. Зрителите вече имат голям избор, почти всеки българин има у дома си повече от 60 програми. И някои от тях са много добри. Борбата за вниманието на зрителя става все по-трудна. Затова ние се опитваме винаги да променяме някои неща, за да имаме изненади. Ако останеш статичен в една и съща форма, това рано или късно те обрича на бавно затихване.

Пенчо Ковачев,
в. „24 часа”, 5 май 2009

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.