в. “Труд”, 25 април 2009

830

в. “Труд”, 25 април 2009

Иво Сиромахов: Брадърите правят морална проституция

– Иво, освен на “Шоуто на Слави” ти си сценарист и на “Бягство към победата”. Накъде бягате и докъде стигнахте?
– Стигнахме до средата. Работим с ентусиазъм, а Би Ти Ви ни даде още 2 часа ефир.
– Как се прави подобно шоу на колела – сред трънки и глогинки и докато операторът тича след състезателите?
– Едновременно е трудно и забавно. Като си на път, винаги има опасност от инциденти. Имаше и спукана гума, имаше и паднала броня на един от джиповете.
– Къде е “Къде е батко?”. Ще правите ли още епизоди от сериала?
– В процес на преговори сме с Би Ти Ви. В момента когато кажат “Дайте!”, веднага можем да произведем още серии.
– Постоянно се носят слухове, че някой от шоуто си тръгва. Кой напуска сега?
– В един динамичен екип непрекъснато влизат и излизат хора и в това няма нищо драматично.
– Преди време беше водещ в “Шоуто на Слави”. Няма ли проект за “Шоуто на Иво”?
– Тогава бях водещ “по заместване”. Но това не е професия, която ме привлича. Много по-интересно ми е да съм сценарист. Аз не знам каква е тази амбиция на всяка цена да си на екран. Какво ти носи това, че си пред камерите, освен едната гола популярност… Пък и повечето хора не знаят какво да я правят – като така наречените ВИП-ове. За мен в България има трима ВИП-а: Веско Топалов, Митко Бербатов и Лили Иванова. Хора, които с труда, таланта и усилията си са изградили нещо.
– Но има и други 15 души, затворени във ВИП къща.
– Това е нещо отвратително – да ти плащат, за да правиш благотворителност. Платената добродетел е отблъскваща. Ако искаш да сториш добро, няма да призоваваш бедняците да гласуват с SMS, който струва левче, а в същото време половината от тези пари да отиват за твоя хонорар. Това е морална проституция. Хората, които са нарекли себе си “ВИП”, са жалки и недостойни. А те трябва да дават пример. Ето, Мадона например осиновява деца от Африка.
– И това е малко спорно – дали не е реклама.
– Нека да е реклама, но тя не каза “Пратете SMS за африканските деца”, а хвана африканчето за ръка и го прибра в дома си. И сега това дете ще израсне в добри условия, а няма да гладува.
– В “Шоуто на Слави” стартирахте подписка за референдум за промяна в избирателната система. Доволни ли сте, че вече 31 души ще се избират мажоритарно?
– Депутатите се изгавриха с исканията на хората. Имаше проучване на НЦИОМ преди месец, от което стана ясно, че 85% от българските избиратели искат мажоритарна избирателна система. А и как нашите депутати стигнаха до бройката 31? Защо не са 8 или 34? Това е все едно да имаш бостан с 240 тикви и на следващата година да искаш да си засадиш дини. А самите тикви да кажат – може само 31 дини, другите трябва да си останат тикви.
– И какъв е изходът?
– Ако остане сегашната избирателна система, гласуването се обезсмисля. Защото и да гласуваш и да не гласуваш, в Народното Събрание влизат едни и същи хора, които вече са планирани и наредени в листите.
– Ти лично ще отидеш ли до урните?
– От 1990г. досега винаги съм го правил. Макар в много от случаите да съм си давал сметка, че гласът, който подавам, е компромис с моите разбирания. Но сега виждам, че наистина няма смисъл. Не може избирателите да гласуват за 5 партии, а после тези 5 партии да станат 8, както е в сегашния парламент. Има 3 партии, за които няма подаден нито един глас – РЗС, БНД и Движение “Напред”. Представи си да отидеш на мач Левски – ЦСКА и по някое време трима от сините да започнат да ритат за отбора на червените. Какво ще им се случи?
– Феновете ще ги засипят с димки.
– Не димки, ще ядат жесток бой.
– Познаваш ли бъдещи кандидат-депутати?
– Не и не желая да познавам такива хора.
– Заговори се, че Слави мисли да влиза в политиката.
– Пред мен не е споделил такова нещо. А и какво значи да влезеш в политиката? Ние никога не сме излизали от нея. Всяка вечер говорим на политически теми от екрана, а реакциите показват, че играем много силна обществена роля. За какво ни е да търкаме седалките в парламента?
– В последния си албум No mercy осмивате не само политическия, но и светския елит. Кога за последно ти беше на светско мероприятие?
– Първо, светски елит няма. Думата “елит” означава “избран”. От кого е избран Евгени Минчев? От съюза на заднопаркиращите ватмани ли? И второ – какво значи “светско събитие”? Събират се някакви несъстоятелни хора и си раздават награди. Вече има награда за всичко – мис силикон, мистър гипсокартон. Аз не ходя на такива места, защото няма какво да правя там.

Соня Спасова,
в. “Труд”, 25 април 2009

КОМЕНТАРИ

Коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.