в. “Труд”, 25 април 2009

1236

в. “Труд”, 25 април 2009

Иво Сиромахов: Брадърите правят морална проституция

– Иво, освен на “Шоуто на Слави” ти си сценарист и на “Бягство към победата”. Накъде бягате и докъде стигнахте?
– Стигнахме до средата. Работим с ентусиазъм, а Би Ти Ви ни даде още 2 часа ефир.
– Как се прави подобно шоу на колела – сред трънки и глогинки и докато операторът тича след състезателите?
– Едновременно е трудно и забавно. Като си на път, винаги има опасност от инциденти. Имаше и спукана гума, имаше и паднала броня на един от джиповете.
– Къде е “Къде е батко?”. Ще правите ли още епизоди от сериала?
– В процес на преговори сме с Би Ти Ви. В момента когато кажат “Дайте!”, веднага можем да произведем още серии.
– Постоянно се носят слухове, че някой от шоуто си тръгва. Кой напуска сега?
– В един динамичен екип непрекъснато влизат и излизат хора и в това няма нищо драматично.
– Преди време беше водещ в “Шоуто на Слави”. Няма ли проект за “Шоуто на Иво”?
– Тогава бях водещ “по заместване”. Но това не е професия, която ме привлича. Много по-интересно ми е да съм сценарист. Аз не знам каква е тази амбиция на всяка цена да си на екран. Какво ти носи това, че си пред камерите, освен едната гола популярност… Пък и повечето хора не знаят какво да я правят – като така наречените ВИП-ове. За мен в България има трима ВИП-а: Веско Топалов, Митко Бербатов и Лили Иванова. Хора, които с труда, таланта и усилията си са изградили нещо.
– Но има и други 15 души, затворени във ВИП къща.
– Това е нещо отвратително – да ти плащат, за да правиш благотворителност. Платената добродетел е отблъскваща. Ако искаш да сториш добро, няма да призоваваш бедняците да гласуват с SMS, който струва левче, а в същото време половината от тези пари да отиват за твоя хонорар. Това е морална проституция. Хората, които са нарекли себе си “ВИП”, са жалки и недостойни. А те трябва да дават пример. Ето, Мадона например осиновява деца от Африка.
– И това е малко спорно – дали не е реклама.
– Нека да е реклама, но тя не каза “Пратете SMS за африканските деца”, а хвана африканчето за ръка и го прибра в дома си. И сега това дете ще израсне в добри условия, а няма да гладува.
– В “Шоуто на Слави” стартирахте подписка за референдум за промяна в избирателната система. Доволни ли сте, че вече 31 души ще се избират мажоритарно?
– Депутатите се изгавриха с исканията на хората. Имаше проучване на НЦИОМ преди месец, от което стана ясно, че 85% от българските избиратели искат мажоритарна избирателна система. А и как нашите депутати стигнаха до бройката 31? Защо не са 8 или 34? Това е все едно да имаш бостан с 240 тикви и на следващата година да искаш да си засадиш дини. А самите тикви да кажат – може само 31 дини, другите трябва да си останат тикви.
– И какъв е изходът?
– Ако остане сегашната избирателна система, гласуването се обезсмисля. Защото и да гласуваш и да не гласуваш, в Народното Събрание влизат едни и същи хора, които вече са планирани и наредени в листите.
– Ти лично ще отидеш ли до урните?
– От 1990г. досега винаги съм го правил. Макар в много от случаите да съм си давал сметка, че гласът, който подавам, е компромис с моите разбирания. Но сега виждам, че наистина няма смисъл. Не може избирателите да гласуват за 5 партии, а после тези 5 партии да станат 8, както е в сегашния парламент. Има 3 партии, за които няма подаден нито един глас – РЗС, БНД и Движение “Напред”. Представи си да отидеш на мач Левски – ЦСКА и по някое време трима от сините да започнат да ритат за отбора на червените. Какво ще им се случи?
– Феновете ще ги засипят с димки.
– Не димки, ще ядат жесток бой.
– Познаваш ли бъдещи кандидат-депутати?
– Не и не желая да познавам такива хора.
– Заговори се, че Слави мисли да влиза в политиката.
– Пред мен не е споделил такова нещо. А и какво значи да влезеш в политиката? Ние никога не сме излизали от нея. Всяка вечер говорим на политически теми от екрана, а реакциите показват, че играем много силна обществена роля. За какво ни е да търкаме седалките в парламента?
– В последния си албум No mercy осмивате не само политическия, но и светския елит. Кога за последно ти беше на светско мероприятие?
– Първо, светски елит няма. Думата “елит” означава “избран”. От кого е избран Евгени Минчев? От съюза на заднопаркиращите ватмани ли? И второ – какво значи “светско събитие”? Събират се някакви несъстоятелни хора и си раздават награди. Вече има награда за всичко – мис силикон, мистър гипсокартон. Аз не ходя на такива места, защото няма какво да правя там.

Соня Спасова,
в. “Труд”, 25 април 2009

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.