У майкини

Тая сутрин майкини ме пратиха до бативи Ценкови за чаша олио.

Не че ние си нямаме олио у майкини. В мазъта имаме два стека олио Калиакра, зехме го през ноември на промоция от Лидъла. Но олиото на бативи Ценкови е по-вкусно, защото е домашно. Сами си го правят от преработено машинно масло, две глави черна ряпа и връзка копър. Много е полезно за ставите.

Та отидох аз у бативи Ценкови, а там – страшна трагедия. Бати Ценко седи на остъкления балкон, пуши цигари и гледа лошо. А кака Дичка реве, цялата подпухнала и очите й зачервени.

–  От два часа реве – вика бати Ценко. – Кво й става на тая жена, не знам. Критиката ли я пере, не знам. Направо не знам.

Отидох в кухнята да успокоя кака Дичка и да я питам кво й е.

А тя ревна още по-силно.

–  Бати ти Ценко е пълен идиот – вика. – Съсипа ми живота, а сега съсипва и живота на детето.

И ми разказа какво се е случило. Дъщеря им – Митюрина (кръстиха я на дядо й Митю, лека му пръст) тая година ще е абитуриентка. Пълна отличничка била, само по български и литература имала тройка, ма той българският няма да й трябва. А литературата – хептен. И кака Дичка предложила на бати Ценко да й купят за бала подарък – силиконови цици, по триста кубика едната. Това било мечта на детето, защо да не й я сбъднат? Но бати Ценко се запънал и казал “Кви са тия глезотии – по 300 кубика! Баба й все тристакубикови цици е носила! Аз пари за повече от 250 кубика няма да дам“.

Митюринчето изпаднала в депресия, щото на най-добрата й приятелка – Сандрония Филкова (внучката на дядо Сандю, лека му пръст), техните й били купили цици по 350 кубика. И Митюрина много се подтиснала и изобщо не искала да излиза от стаята си.

–  Откъде-накъде Филкови ще сложат 350 кубика на Сандрония, а ние да се излагаме с тия 250? – реве кака Дичка. – Да не би да са по-богати от нас?

–  Не са – реших да я успокоя.

– Ами не са! – ревна още по-силно кака Дичка. – Просто бати ти Ценко е стиснат нещастник. Не мога да го търпя!

–  Недей така – рекох. – Бати Ценко е добър човек. Вдигна къща на три етажа, всяка година те води в Кушадасъ на ол инклузив.

– Не му ща ол инклузивите – писна кака Дичка. – Искам да се грижи за детето си. И да речеш, че са кой знае какви пари – не са. Разликата между 250-кубиковите и 300-кубиковите цици е някакви си 1200 евра! Смятай колко е стиснат.

Не казах нищо, а взех чашата олио и съсипан от мъка се прибрах у майкини. Разказах им какво се е случило, а майкини викат:

– Те, бативи ти Ценкови винаги са били стиснати. Ей го и сега кака ти Дичка не е напълнила чашата с олио, ами сипала с два пръста по-малко. Свиди й се скапаното олио. Не знам защо изобщо си общуваме с тях.

А свако, като разбра какво е станало, много се ядоса и се напи. Сега лежи на дивана гъзгеврек пиян, а цигарата му падна от устата и прогори буланата и майкини направо са в истерия.

Книгата може да купите от тук https://ciela.com/u-maykini-ivo-siromahov.html

 

 

- реклама -spot_img

Subscribe

ОЩЕ

26 януари

Обади се кака Дичка и реве по телефона. Елате,...
spot_img