в. „Новините днес”, 5 януари 2010

1367

в. „Новините днес”, 5 януари 2010
Иво Сиромахов: Силиконовите политици вече са повече от силиконовите певици

– Г-н Сиромахов, напоследък открито критикувате премиера Бойко Борисов. Политическата сатира и неговото окарикатуряване в лицето на актьора Краси Радков плод на какво е?
– Нашият екип прави политическа сатира от 1991 г. – времето, когато сегашният министър-председател е бил бодигард на Тодор Живков. В продължение на 20 години в предаванията „Ку-ку”, „Каналето”, „Хъшове” и „Шоуто на Слави” ние постоянно сме осмивали властта и сме се подигравали на Виденов, Костов, Сакскобурготски, Станишев. Сега поведението ни не е по-различно. Различна е само медийната среда – в момента почти всички медии се надпреварват да се обясняват в любов на правителството. Нещо, което е твърде далеч от представите ни за журналистика.
– В интервю от последните дни Борисов си обяснява нападките от ваша страна заради амбицията на Слави Трифонов да държи в ръцете си 50% от ГЕРБ. До колко сериозно е това изказване на премиера?
– Звучи несериозно. Не мога да си представя, че някой би искал да държи 50 процента от Цецка Цачева например.
– Със зъби и нокти се борихте да промените избирателната система у нас. Мажоритарният вот обаче като че ли не се получи – ще продължите ли да поддържате гражданските инициативи?
– Разбира се. Убедени сме, че мажоритарната система е много по-добра от пропорционалната. Ако депутатите се избират мажоритарно, те носят реална отговорност пред избирателите и не може да се стигне до циркове от типа „Тагарински”, на които сме свидетели във всеки един парламент. Пропорционалната система е удобна на негодниците и затова те не искат да я сменят.
– Доста пъти сте споменавали, че медиите осигуряват комфорт на политиците. Каква е журналистиката днес през вашите очи?
– Журналистика няма. Всичко е само безсрамен пиар. Медиите са се превърнали в пропаганден бюлетин на властта. И затова хората им обръщат гръб.
– Ако бяхте лекар специалист, каква диагноза бихте поставили на управляващите?
– Не съм лекар, но състоянието на обща безпомощност пред проблемите е очевидно.
– Открихте ли вече по-сериозни грешки в решенията, които взима кабинетът на ГЕРБ?
– Засега решения няма, има само хаотични импровизации. Много тревожно е намерението да се подслушват телефоните на гражданите, да се следи личната им кореспонденция. Правителството изглежда смята, че всички български граждани са потенциални престъпници.
– Смятате, че българският елит е просто една “сбирщина от тъпаци”. Освен това сравнявате политиците с чалга певиците. Какво по-точно е общото между тях?
– Ценностите, които изповядват. Дай да ядем, да пием, да се чукаме, майната им на всички. Такова мислене е разбираемо в развлекателния бизнес, но когато този манталитет се пренесе в политиката, става опасно за всички. Силиконовите политици вече са повече от силиконовите певици.
– Кой е първият човек, за когото се сещате и смятате, че се е взел насериозно без реални заслуги?
– Много са. Ако тръгна да ги изброявам, със сигурност ще пропусна някого. Идете на някое „светско парти” и ще ги видите всичките събрани накуп.
– Мислите ли, че младите не отделят достатъчно внимание за собственото си културно развитие?
– Не мисля. Във всяко поколение има качествени хора. Но за съжаление средата не им дава възможност за нормално развитие. Затова всички умни емигрираха, тук останахме само остроумните.
– На пазара излезе поредната ви авторска книга – “Няма смисъл”. Кои са нещата, които имат смисъл за вас?
– Усмивката на любим човек, умен разговор с приятели, неочаквана подкрепа от непознат.
– Женен сте и имате двама сина. Остава ли ви време за семейството с тази интензивна работа?
– Старая се така да организирам времето си, че да отделям нужното време за най-близките си. Но не винаги ми се получава, за съжаление.
– Кой образ най-много харесвате в “Шоуто на Слави” – Яне Янев, Бойко Борисов, Ахмед Доган или Цветан Цветанов (и защо)?
– Харесвам всички образи, защото са създадени с много вдъхновение от сценаристите и актьорите на шоуто. Не мога да отделя един и да кажа – този е най-добрият.
– Българската Патриаршия определи като недопустими тенденциозните скечове на актьора Краси Радков в образа на отец Нафърфорий. Смятате ли да спрете с шегите по адрес на Църквата?
– Ние не сме първите, които се шегуват с духовенството. Преди нас са го правили Чудомир, Елин Пелин, а в световната литература- Чосър, Рабле, Шекспир, Бокачо. Свещениците не са привилегирована каста и няма как да притежават имунитет срещу шегите. А ако някой няма чувство за хумор и се обижда, това си е негов проблем.
– Пожелайте нещо на българите и читателите на вестника за Новата 2010 г.
– Пожелавам им здраве и умно отношение към събитията. ;

Димана Дойчинова,
в. „Новините днес”, 5 януари 2010

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.