Какво ще спечелим, ако закрием първенството

1726

Какво ще спечелим, ако закрием първенството

 Оптимистична теория за българския футбол

 

Забелязвам, че напоследък българският футбол е в небивал разцвет и се радва на огромен обществен интерес.

За това говорят два особено красноречиви факта.

Факт номер едно.

Преди няколко дни на мача ЦСКА – Литекс фаворит на зрителите на БНТ стана футболистът Удоджи, който събра цели 4 гласа. До края на мача общият брой на всички изпратени зрителски SMS-и достигна внушителната цифра 19 (словом – деветнайсет)!

Не знам как се е стигнало до този впечатляващ резултат. Може би всичките зрители на това невероятно зрелище, на тази „поредна футболна драма” са гласували по един път, а феновете на Удоджи – по два пъти…

Факт номер две.

Наскоро един от съдружниците в “Локомотив” (София) Петко Димитров заяви, че на едно свое участие фолкпевицата Преслава събира 17 пъти повече зрители от цялата публика на мачовете на Локо. Разсъждавайки върху тези два факта, аз си зададох логичния въпрос: на какво се дължи този феномален интерес към нашето първенство? Когато сравнявам европейските мачове с българските, стигам до извода, че по нашите стадиони се играе някаква странна игра. Тази игра вероятно преди много години е произлязла от футбола, но с времето се е променила до такава степен, че вече се е превърнала в нов самобитен вид спорт. Той може да бъде описан като: “да потичаме смешно на чист въздух, преди да си махнем главите в Син Сити”.

Но така или иначе в нещото, което засега снизходително наричаме “български футбол”, се инвестират много средства, енергия и нерви, които бихме могли да си спестим, ако просто закрием първенството и националния отбор.

 

Ето моите 10 аргумента за това:

 

1. Стадионите ще се използват за общественополезни цели

Те могат да бъдат преустроени в паркове, в които децата да играят, докато бащите им пият бира край тъча. В региони с развито животновъдство пък стадионите могат да се превърнат в тучни пасища за добитъка. Това ще повиши млеконадоя и ще даде мощен тласък на селското стопанство, дори без средствата от САПАРД.

2. Ще се подобри емоционалният живот на феновете

В момента българските отбори вселяват в сърцата им само скръб и жалост. Феновете са смачкани психически, те търсят спасение в алкохола, в семействата им цари тягостна атмосфера, намалява производителността на труда им. Ако няма мачове, тези хора ще имат повече радостни моменти и ще живеят по-пълноценно.

3. Край на тъпите коментари!

Светът наистина ще е по-красив и смислен, ако си спестим потресаващите коментари на хора като Петела и безценната статистическа информация, с която ни засипват – например какъв е бил средният ръст на играчите на “Чардафон”(Габрово) през 1952г.

4. Реферите вече няма да ядат бой от никого (освен от жените си)

А футболистите може да пренасочат енергията си и да почнат да бият да речем политици, което е много по-полезно за обществото.

5. Можем да внасяме истински футбол

С парите, които сега се харчат за безсмислени трансфери и още по-безсмислени заплати, ще може отвреме-навреме да се канят английски, италиански или испански отбори, които срещу приличен хонорар да правят показни мачове. Това ще върне радостта по трибуните.

6. Ще се повиши националното самочувствие

За какво ни е национален отбор, който не може да бие дори Албания? По-добре да живееш с красивия спомен за САЩ’ 94, отколкото с безутешния сегашен резил Албания 2007. Ако нямаме национален отбор, никой няма да може да ни бие и така ще станем непобедима футболна сила. Защото, ако перифразирам един голям философ-екзистенциалист: който играе пичели, но който не играе – не губи.

7. Сашо Диков ще се превърне в позитивен журналист

Закриването на първенството ще помогне на г-н Диков да се отърси от прословутата си мнителност и той ще започне да търси добрата новина, за да ни я покаже на стопкадър.

8. Ще се ограничи имиграцията

Ако няма футболно първенство, рязко ще намалее трафикът на икономически емигранти от третия свят, които се представят за бразилски футболисти, а всъщност са бедни, безработни младежи.

9. Ще се намали размера на сивата икономика

Крайно време е да бъде нанесен безкомпромисен удар върху индустрията със слънчогледови семки. Около стадионите в момента се реализират огромни парично-стокови обороти по добре познатата схема „семки – пари – семки прим”. При това никой не издава касови бележки, този бизнес е изцяло нелегален. А после се чудим защо олиото поскъпва…

10. Футболистите ще открият истинското си призвание

Когато се освободят от кошмарното задължение да тренират с тежък снощен махмурлук и да “мислят мач за мач”, играчите ще могат най-после да се отдадат на истинското си призвание – ще изкарват прехраната си с почтен труд като сърцати танцьори по чалготеките.Те това го могат, доказали са го неведнъж.

 

Както сами разбирате, закриването на футболното първенство ще донесе огромни ползи във всички обществени сфери – икономиката, спорта, медиите, културата. Нека не го отлагаме!

 

 

*

Текстът е публикуван във в. “24 часа”, 15 март 2008

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.