Как да си направим женско списание

2536

Как да си направим женско списание

 

Този месец си възложих да направя обзор на женските списания в България. Но след като прочетох около десетина такива издания, усетих как душата ми се изпълва с горчива печал, а краката ми се изпъват в нервен контрашпиц.

Всички тези списания са абсолютно еднакви! Клишетата в тях са потресаващи. Сякаш са извадени от една и съща матрица, която задължително съдържа следните рубрики:

 

“Интро” от главната редакторка

 

“Интро” е модерният термин за уводна статия. Обикновено е съпроводена от снимка на редакторката, на която тя си е облякла някаква нова дрешка, погледнала е закачливо и се е опитала да изглежда добре (но не й се е получило).

Характерно за интрото е, че е изсмукано от пръстите и обикновено не казва нищо. Най-често там се споменава с по няколко думи съдържанието на статиите в броя. Има обаче и редакторки с поетически наклонности, които подканят читателките си да се огледат за красотата около тях, да повярват в себе си, да преоткрият тръпката във взаимоотношенията си.

Понякога интрото е сюжетно, тип: “Вчера, докато пиех кафе с най-добрата си приятелка, тя ми сподели, че напоследък изживява страхотни оргазми…” Силно начало. След това обаче историята внезапно се сдухва, защото вместо да разкаже подробности за половия си живот, приятелката се отплесва да философства и заявява, че тайната била в това да имаш “силна духовна връзка с партньора си”, каквото и да означава тая простотия.

Накрая редакторката решава също да умнее и заключава, че и списанието й имало “силна духовна връзка” с читателките си. Проста да падладейш!

 

Писма на читателки

 

Най-често в тях се съдържа сърцераздирателен зов за помощ, например:

“Мило списание! (кой нормален човек ще говори така на печатно издание?) Не знам какво да правя. От няколко месеца приятелят ми сякаш охладня към мен. Затворил се е в себе си. Все по-рядко правим секс, романтиката изчезна. Объркана съм. Какво да правя?

В.К., Пазарджик”

 

Ами размърдай си мързеливия задник, кифло! Купи билети за кино, сготви му нещо вкусно, врътни му една свирка, вместо да пишеш тъпи писма.

Списанието обаче отговаря с гнусен менторски тон:

“Скъпа В.К. Във всяка връзка има добри и лоши дни. Има периоди на възход, но има и спадове. Не позволявай рутината да убие любовта ви. Подарете си романтичен уикенд, вечеря на свещи, сподели му какво те вълнува”… и т.н. докато на читателя му се доповръща от скапаните идеи, които със сигурност няма да решат проблемите на В.К.

След такова тъжно писмо, редакторите обикновено слагат нещо лигаво от сорта:

“Хей, момичета от списание еди кое си, супер сте! Вие правите най-доброто списание. С нетърпение чакам всеки ваш брой и го прочитам от кора до кора. Много ми харесват хороскопите, а също и статията ви за Виктория Бекъм – страхотна е. Искам да ви помоля да направите интервю с Графа – много е сладичък. Цунки на целия ви екип! Димитричка, Нова Загора”

Отговорът обикновено е следният:

“Благодарим ти, Димитричка! Правим най-доброто списание, защото имаме най-добрите читатели. Този месец голямата ни награда е за теб. Ти печелиш кутийка тампони за многократна употреба – перат се на 40 градуса, но без омекотител, щото се разбридат…

P.S. Графа е в близките ни планове за интервю. И ние много си го харесваме.

 

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.