Как да развием туризма

2187

 

Често се говори, че българската държава няма политика в туризма. Впрочем тя няма политика в която и да е друга област, така че това не бива да ни изненадва.

И все пак, като патриот аз се ядосвам за пропуснатите възможности да се превърнем в туристическа дестинация номер едно в Европа, а защо не и в света?

Имаме всички условия – красива природа, уникално кисело мляко, достъпни жени, древни исторически паметници.  Тези предпоставки са напълно достатъчни, за да приберем парите на милиони туристи.

Липсват обаче идеи. Хората в туристическия бранш не искат да излязат от коварния уют на инерцията, зациклят в баналните си оферти и не смеят да рискуват с неконвенционални бизнес-решения.

А утъпканите пътеки не водят доникъде. Затова аз предлагам един набор от нестандартни предложения за привличане на нови туристи в родината ни.

 

Строителен туризъм

Българските курорти са на първо място в света по брой на недовършените строителни обекти.

Тези строежи могат да се превърнат в привлекателен атракцион за заможни чужденци, които са прекарали целия си живот в офиса и никога не са хващали мистрия и отвес.

Само срещу 100 евро на ден туристът може да се включи в биенето на плоча, шпакловането или лепенето на гипскартон. Казват, че радостта от физическия труд не може да се сравни с нищо.

Освен това в непринудената компания на мургавата строителна бригада, туристите ще придобият ценни умения – ще се научат как се реже салам върху вестник, и как след това същият вестник се превръща в оригинална шапка.

По-напредналите ще бъдат обучавани да управляват бетон-помпа, строителен кран, или да извършват изкопни работи с багер.

А най-напредналите ще се изпращат в общината да вадят акт 16.

 

Археологически туризъм

България е толкова богата на история, че където й да копнеш, ще откриеш я тракийска диадема, я византийска корона, я празна бутилка, от която Батето е пил през 1976 година. Но пари за археология все не достигат, затова можем да потърсим средства от туризма.

След като пристигнат в България, туристите се оборудват с археологически сечива и им се дава задача да открият някаква изключителна историческа ценност, да речем мощите на свети Харалампи.

По време на експедицията туристите се запознават с изтъкнати български археолози като професор Николай Овчаров, който им обяснява как професор Китов не разбира нищо от археология, а после се срещат с професор Китов, който им обяснява как Овчаров не разбира нищо от археология.

В последния ден на експедицията екскурзоводът закарва групата до предварително заровени на тайно място овчи кости, а когато туристите ги открият, внезапно пристига самият Божидар Димитров, който ги уверява, че находката най-вероятно е скелетът на овцата на свети Харалампи.

 

Екшън-туризъм

Държавата ни е богата на криминални сюжети и екшън-герои, които се преследват с мощни автомобили, стрелят се по улиците, залагат си бомби.

Защо тогава да не впрегнем организираната престъпност в служба на туризма?

Да приемем, че имаме група от 50 чуждестранни туристи, дошли на почивка за 14 дни. Разделяме ги на две групи от по 25 човека – на едните раздаваме полицейски униформи, белезници, бронежилетки и оръжие, а на другите раздаваме маски, наркотици, фалшиви документи и два пъти повече оръжие. Целта на “полицейската група” е да обезвреди “престъпната банда” до края на почивката. Добре е този вид атракциони да се провеждат в най-оживените курорти в разгара на сезона, за да се получат масови безредици и вестниците да ги отразят. Така туристите ще получат не само адреналин от приключението, но и медийна слава.

 

Real estate- туризъм

Да се купуват недвижими имоти в България е мания, която няма да отшуми скоро. Но в тази мания има и хляб за туризма. Може да се направи нещо като “Amazing Race” за купувачи на недвижимости.

Потенциалните търсачи на “пропъртис” се изсипват на летище София, разделят се по двойки и на всяка двойка се дава карта, на която е нарисувано местонахождението на много изгоден нужник в регулация, някъде по Северното Черноморие. За да има още по-голяма тръпка в надпреварата, на всеки два часа брокерът вдига двойно цената на нужника. Право да го закупи получава двойката, която първа се добере до него.

 

Министерски туризъм

Ние сме млада демокрация, все още нямаме традиции в политиката, а туризмът дава чудесни възможности да усвоим чуждестранен опит в държавното управление.

Правителственият туризъм е луксозен продукт и трябва да се продава много скъпо, само на милионери. Срещу голяма сума такива хора ще могат за няколко дни да станат министри на България, да участват в правителствените заседания, да дават пресконференции, да преговарят със стачкуващите учители (шофьори, лекари и т.н.) и да предлагат за какво да се изхарчи бюджетният излишък.

 

 

Extreme diving-туризъм

Не става въпрос за обикновено плацикане с акваланги по рифовете край някой романтичен карибски плаж, а за наистина екстремно гмуркане в непознати и опасни води.

Истинските авантюристи обичат рисковете, те търсят непознати, неизследвани територии, където не знаят какво ги дебне.

Защо тогава да не им предложим една подводна експедиция в мрачните негостоприемни води на Перловец (Big Shit River). Туристите ще останат очаровани от факта, че в самия център на столицата ни има неизследвана екосистема, в която съжителстват мутирали червеи, откачени пиявици и депресирани плъхове с неизвестни намерения.

След края на експедицията участниците могат да бъдат заведени да се изсушат край вечния огън на паметника на незнайния воин и там да им се устрои традиционно чеверме.

 

Смъртен туризъм

У нас погребенията все още са доста по-евтини в сравнение с другите страни от Европейския съюз и това може да ни направи желана дестинация за последен отдих.

И без друго средната възраст на германските туристи по Черноморието е около 93 години. Номерът е да им изтъкнем предимствата на българското погребално дело. А те не са малко. Гробищата ни са екологично чисти гробища, житото е евтино, освен това имаме талантливи автори на некроложна поезия, които могат да сътворят редица прочувствени рими като например:

“Животът ти бе бляскав като гланц,

спи спокойно вечния си сън ти, Франц!”

или:

“Ти бе красива, буйна  и напета,

навеки ще те помним, лельо Грета!”

Единственият недостатък на българските погребения е, че в някои крематориуми отвреме-навреме има недостиг на гориво и вадят труповете леко алангле. Но и в това има известен чар.

Изобщо смъртният туризъм може да бъде много печеливш. Имам и подходящо рекламно изречение: “Елате да починете в България!”

 *

Текстът е публикуван в списание MAX, ноември 2007

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.