в. „24 часа”, 24 юни 2007

1437

в. „24 часа”, 24 юни 2007

Иво Сиромахов: Ще загазиш, ако
следваш буквално съветите за леглото

Сценаристът в “Шоуто на Слави” и бивш автор на политически фейлетони в “24часа” Иво Сиромахов издаде книгата си “Оптимистична теория за българския SEX”.

– Иво, и ти ли започна да даваш секссъвети?
– Книгата ми е ироничен поглед към секссъветите по списанията, които стряскат със заглавия като”Как да му доставя оргазъм в сряда вечер”, “Как да го задоволя, без да подозира”. Те са редом до други също важни статии като “Как да поправим сами пералнята си”, “Как да затворим царска туршия” и т.н. Зададох си въпроса защо се пишат толкова много съвети. Очевидно има хора с потребност да прочетат такива съвети. Но ако ги прочетеш внимателно и решиш да ги спазваш буквално, може да стигнеш до тежки последствия.
– Кое е най-смешното в тях?
– Менторският тон. Когато ги четеш, имаш чувството, че зад тях стоят автори – световни шампиони в секса. А всички знаем колко съмнителни са успехите в тази област, колко несигурни са и колко са в сферата на самохвалството. Всеки може да разкаже за нечовешката си потентност и фантазия, но тези твърдения трудно могат да се проверят. Всичко за щастие е скрито под чаршафите. Може би това дава самочувствие на тези автори.
-Дали остава нещо скрито от секса след толкова писания?
– За щастие винаги остава нещо скрито. Ако се премахне тайнствеността, сексът ще престане да е интересен. Хората обичат мистериите и не само в секса. Задават си въпроса “какво се крие в политиката”, “какво е скритото послание зад думите на еди-кой си министър”, “какво остава зад новините”, “какво се случва във футбола”.
Винаги има интерес към интригата, към онова, което ни се изплъзва.
– Не си ли следвал поне един от съветите?
– В никакъв случай. Винаги съм се осланял на собствения опит по отношение на секса и към другия тип съвети – как да си поправяме пералнята. Никога няма да седна сам да я поправям – има си специалисти за това.
– Очаква ли се от теб да си специалист в секса?
– В секса няма специалисти. Да си говорим честно – в тази област няма майстори. Всеки може да се похвали, но пред белия чаршаф и предбелия лист винаги сме леко безпомощни.
– Има ли разлика между секс и еротика?
– Има разлика в часовете на излъчване. Еротиката се излъчва малко преди секса. За мен еротиката е напрегнатото очакване преди секса.
– Кой по-ефикасно фантазира за секса – мъжете или жените?
-Мечтал съм си да надникна в съзнанието на някоя жена, за да разбера какво се случва там. И никога не съм успявал. Така че не мога да преценя кой повече фантазира. Предполагам, че сексуалните фантазии са свързани с това доколко човек има въображение. По-скучните хора фантазират по-малко.
– Не пишеш ли специално за манталитета и навиците на българите?
– Това е иронична народопсихология, не може да бъде изведено като обобщение. Виновен е моят весел и щастлив поглед на нещата – така гледам не само на секса, а и на всичко около мен.
– А има ли нещо тъжно в секса?
– Рядко се замислям за тъжните неща. Вярвам, че оптимизмът може да съхрани човека млад дълго време.
Хората с чувство за хумор остаряват по-бавно. Това важи за всички нации. На премиерата на книгата ми в центъра на събитието се оказа баба ми Таня Бакалова, която е на 96 години. Има уникално чувство за хумор, чете всеки ден вестниците, гледа телевизия, много активна е, има ярко изразени политически разбирания.
Продължава да е бодра и свежа, според мен заради веселото си отношение към живота. Родом е от Лозенград, отгледала е две дъщери, четирима внуци и се радва на четирима правнуци. Абсолютно в час е. Превърна се в център на внимание на премиерата. Каза, че е до средата на книгата и няма нищо неморално в нея. Бил съм казал много истини.
– Какво е общото между политиката и секса?
– Няма нищо общо. Политиката е изключително нееротична. Поне по начина, по който се практикува в България. Първата асоциация с думата “политик” е скука – скучно говорене, скучно поведение. Може би така и трябва да бъде – опасно е, ако политиците са екстравагантни.
-Напоследък се чуха клюки за гаджетата на много европейски фигури в политиката. Това защо става – поради рязко отпускане на пружината ли?
– Включително шефът на Световната банка Пол Улфовиц изгоря заради сексскандал. Политиците са нормални хора, но са принудени по цял ден да слагат на лицето си маската на сериозност, която може би не им е присъща. Тя сигурно ги стяга и няма начин да не избие нанякъде. Сексът е най-безобидното нещо, където може да избие.
Да си говорим честно, какво притеснително има в това, че президентът Клинтън имал малка орална афера със стажантка в Белия дом. Това показва, че е нормален човек. Казах си: “Евала,браво на този човек! Какво толкова!” Обаче го изядоха с парцалите от позицията на някакъвлицемерен консерватизъм. Голяма част от хората, които му искаха оставката, сигурно също са имали сексзабежки. Но в крайна сметка политическите отношения се движат от лицемерието.
– Коя професия е най-еротична?
– Ако съдим по медиите, в момента най-еротични са фолкпевиците.А при мъжете – футболистите. Не вярвам в това, че професията може да ти принади някаква сексуална стойност. Защото еротиката е в съзнанието на хората, в това, което говорят, а не в това дали пееш във фолкклуба.
– Кое хоби е най-секси?
– Мога да ти кажа кое е най-нееротично – риболовът. Няма нищо по нееротично от това да гледаш как един мрачен човек мрачно се взира във водата, държейки пръчка в ръце. Много е тънка разликата между това да ловиш риба и да седиш като глупак на брега с пръчка в ръце.
Моето хоби е ездата – от три години яздя, прескачам препятствия. Невероятно разтоварване е. Яздя три пъти седмично и доста съм напреднал. Може би отстрани човек на кон изглежда еротично.

Димитър Стайков,
в. „24 часа”, 24 юни 2007

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.