Новият правопис

24800

 

 Колкото и да мрънкат пуританите, трябва да признаем че времената на възрожденския правоговор и правопис безвъзвратно са отминали. Последният пирон в ковчега им бе забит от интернет-потребителите.

Родната реч, омайна, сладка е заменена от суровия, брутален сленг на виртуалното общуване.

От езика ни изчезват думи и цели изрази, а на мястото им се появяват нови. Дружеското обръщение „байо” отстъпи пред вездесъщото „куре”, „келешът” вече е „юпи”, „момата” – „пача”.

Ако преди хората, търсещи любов, се представяха със скромното „обичам домашния уют”, днес те гордо заявяват пред световната мрежа: „мразя лицемерието и лъжата, обичам приятелите и купона, моя девиз е БАДИ 4ОВЕК А НЕ 4ОВЕ4Е”. И определят себе си с думите: aз сам мноо луда купонджиика.

Други пък залагат на патриотичните ценности и огласят интернет -пространството с бодрия призив: САБОДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!! Вече не се казва: „сполай ти, добри юначе”, а се казва: „кефиш, маафака, кефиш”.

Езикът дотолкова се е променил, че вече няма нищо общо с архаичните езикови правила, които се учат в училище. Например пълният член е изчезнал толкова отдавна от интернет-форумите, че никой не си спомня дали изобщо някога го е имало.

Крайно време е промените да се регламентират. Назрял е моментът да узаконим правописа на новия български език.

1. Буквите „ч” и „ш” отпадат от азбуката, понеже ве4е никой не ги използва. На тяхно място влизат отдавна наложените 4 и 6.

2. Отпада буквата „ъ”, за да не се 4удим как се пи6е „мал4ание”, „сагласна сам” и т.н.

3. Отпада и буквата „я”. В момента е възприето тя да се изписва като „q”, но това саздава проблеми, за6тото някой я 4етат като „кю” и става мазало. По добре е да се изписва като „иа”, например лелиа, диниа, Иамбол, Балгариа.

4. Предлагам да отпадне и буквата „й”, за6тото е са6тата като „и”. Ниакой тапанари са против и казват 4е ако махнем и краткото как сме 6тели да пи6ем иордан иовков. Ма тиа са напално истре6тели ве, за кво да даржим неква буква само заради един гимнастик 🙂 кво като е вип 🙁 ба6та ми го познава и вика 4е бил свестен тип

5. Тоа ермалък са6то е напално изли6ен. Закво ти е само да ти зима место на клавиятурата ебаси. Закво треа да има буква коиато се пи6е само в три думи. Ьога, ьод и идьот. Тва е расхи6тение.

6. главните букви са пална простотиа. нема нужда от тиах. секи интелигентен 4овек се досе6та каде по4ва изреч4ението и каде не по4ва. то си е мноо ясно

7. пи6е се „незнам”, „неискам”, „нестава”, „немога”. разбрахте ли БАЛЪЦИ!!!!!

8. си4ките запетаики то4ки терета и подобни лаина триабва да отпаднат:) на кои му пука за тиа не6та?

 a наи добре е направо да се мине на latinica 6toto taka sme si swiknali ebasi werno 4e po nekoi foromi ne dawat dase pi6e na latinica 6toto sa ebahti zadrastenite 🙁 cveti cunkam te prase takowa 🙂 nowata tupalka na koceto i raina kurti mifki 🙂 da go duhate heitari!!!!!!!dowe4era 6e se razmajem na kupona na gecata axaxaxax gecata e golem zakleam se 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 naprao neam dumi kopeleeeeee taa galena e superzle ebahti selskata pra4ka axaxaxaxax a Weso e pedal  

Текстът е публикуван във в. “24 часа”, 3 октомври 2009

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

31 КОМЕНТАРИ

 1. Би трябвало училището да се актуализира според новите изисквани на учениците и да им се предложат часове по правопис на КЛАВИАТУРА!Че като пораснат и излязат от училище,ще им се налага да пишат тук-там…да зная поне къде стоят буквите по клавишите на кирилица и на фонетика!Като искат да ползват латиницата,поне да е на фонетика и да излиза на български!

 2. Ако и с правоговора се заемете,господине,няма да е лошо.Хеле с любимия Ви Славчо,който на всичкото отгоре си позволява да поправя нечие произношение или грешка,демонстрирайки знания!Имах списък с негови,но се отказах да го пазя…Виж,ако поне към едно нещо заострите внимание и поведете борба,ще се зарадвам.Защо всички започнаха да говорят на -ЪХ,-АХ;-ЪХМЕ,-АХМЕ в минало време? !! ПРИМЕРИ:влязЪХме,четЪХ,излязЪХа,зачетАХ,прочетАхте,отидАХа и пр.
  Услушайте се!Почти няма човек да не говори така!!И тези около Вас,и Юлиан Константинов,и Емил Кошлуков,Ути,Михаил Дюзев по Дарик радио,Луканов,Ахинора Куманова….тези са от последните дни,които съм чула.

  • И правоговорът и правописът са пълна трагедия.Журналистите, а особено телевизионните се нуждаят от ограмотяване. За политиците да не говорим! Пълен, непълен член, това е най-малкият проблем, Явно мнозинството от тях са отсъствали от часовете по граматика, защото подлог, допълнение,спрежение на глаголите са категории от непозната планета. За стил няма да говорим- ъ,а са като добър ден,дежурната паразитна дума е “така”., a напоследък се налага ” в смисъл “.Бисери на крещяща неграмотност ни се поднасят ежедневно в телевизионните реклами. Налага се впечатлението, че рекламните лица там са избирани по говорни дефекти и неграмотност. От тях разбрахме, че Добър вечер на новобългарски е “Добар вечар”. За чужди езици,ако говорим, там трагедията е голяма….

 3. Това че са тийнейджъри, не означава че не трябва да познават правописа ! Моите синове и познати младежи ми пишат на кирилица , защото знаят че не чета творенията им когато са на латиница .Затова си мисля че и родителите имат вина .Нямам нищо напротив помежду си да са “модерни”.

 4. Трябва да се махне О,защото е заменена с У,а В със Ф!Чуйте,как говорят журналистите и доста други хора!

 5. Всичко е въпрос на избор. Ако един човек осъзнае неграмотността си , а не изпитва нужда да поправи това, няма смисъл да бъде коментиран. А и сега е модерно да си прост, но отворен. Модерно е да пушиш от 3ти клас, модерно е да псуваш като каруцар, модерно е да живееш като свиня в кочината , която сами си създаваме, модерно е да не ти пука и да се гордееш с това. Модерно е да коментираш колко е чиста улицата в Швейцария и веднага след това да си хвърлиш угарката от цигара на улицата, след което да си отвориш пакетчето със слънчоглед и да си чоплиш и плюеш възможно най- женствено, докато се разхождаш, стряскайки хората около себе си със звуците, които долитат от устата ти…Модерно е! Дано съм демоде….

 6. По ирония на съдбата и в повечето от коментарите към текста има правописни грешки :)…

 7. Неграмотни хора винаги е имало и ще има. Включително и любимите ми герои, които пишат “незнам” и т.н. в неформална среда, но твърдят, че ако се стараят са безпогрешни. Но причините за всичко това се крият в самата училищна институция. Ако дадеш на едно дете свободата да си прави каквото си иска и не го заставиш да стане човек… то в крайна сметка се получава един профан. Нормално е на някой 14-годишен в главата му да са компютърни игри, девойки, шляене по цял ден из улиците и прочее, а не учение. Трябва да бъде заставен да се превърне в човек чрез родители и училище…

 8. еми такоа батки аз немисля 4е е така незнам за вас ама ас сам си на 6 и нямам проблеми с тая простотиа. кфо ви е прифанало и вас няма такова не6то. ама ина4е тея изцепки картят мифки мега са мо6тни ае чао балаци аз отиам на купон да се разбивам

 9. Със съжаление искам само да отбележа, че само един от коментарите е написан без пунктоационна грешка! Може би пишештите тук не са наясно, че пунктоационните знаци се прикрепят без интервал към думата, след която стоят, а не към думата, която ги следва. Както и че изобщо се слага интервал. Точката в края на изречението също е полезна. Било то последно, респ. единствено.

  • “пишештите”?!
   “Със съжаление искам само да отбележа”, че по елегантен начин изхвърлихте буквата “щ” от езика ни…

   • Аликсандъре, 😀 искам само да ти отбележа, че “ш” и “щ” са съседни букви на клавиатурата (по БДС) и е напълно възможно това да е често печатна грешка.

    • Относно „пишештите“?!

     Да, Гацо, но тогава „ш“ няма да е последвано от „т“, нали?

     А иначе в крак с модните термини върви и неграмотността в днешно време. Е, няма как да е другояче, след като неефикасността на образователната ни система и семейството (като основна градивна единица на обществото) превърнаха децата ни в конкуренти на ромчетата от махалата.

     За жалост, „Родна реч, омайна, сладка…“ остана завинаги в нашето минало.

    • На фонетика също са една до друга. Но когато всичко друго е правилно
     няма проблем досещаш се ,че е неволна грешка.

  • И “коректорът” – пунктОационна грешка имате и Вие, неграмотността е пословична и повсеместна! И на “пишештите” тук и на другите, все тая….
   Четенето трябва да е повече…

 10. Точка 5) има правописна грешка, не е “ермалък” а “ермалак”..

 11. Господин Сиромахов,има нещо в заглавието ,което доста ме смущава.Вмъкнали сте случайно някакво ‘т’ на края на първата дума,което ми се струва доста излишно и необяснимо.Имах Ви за доста по интелЕгентен и ерудиран човек…

 12. Mi kade zabravihte L-to, iui po-to4no Уъ-то, uuigofreni mauuoumni? Iavno ciauata baugarska nacia ima uogopedi4en probuem. Po4ti ne 4uvam niakoi da proiznasia 4isto i zvi4no L, a nekfo smotano Уъ. Kade e probuema i za6to taka iz4epiha miuia baugarski ezik tapite kopeuenca?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.