Младост 5

2056

Добре дошли в Младост 5!

С КРАСИ РАДКОВ и ИВО СИРОМАХОВ разговаря СОНЯ СПАСОВА,
в. “Труд”, 23 февруари 2013

– Иво, Краси успешно влизаше в ролята на премиера в оставка Бойко Борисов. Сега, когато той се оттегли от поста, да не го оставите без работа в “Шоуто на Слави”?
Иво Сиромахов: Как ще го оставим без работа?! Краси има десетки образи. Освен това може да играе и световни политици – например Камерън (британския премиер – б.р.) или Ангела Меркел (германската канцлерка – б.р.).
Краси Радков: Бих предпочел да не се набъркваме в политически теми. Аз лично обаче се радвам, че повече няма да играя този образ.
И: А, откъде знаеш, че няма да го играеш?
К: Прав си, всъщност. Всичко зависи от сценаристите.

– Тогава какво казват сценаристите, Иво?
И: Не мога да знам какво ще се случи утре. Какви образи ще има в шоуто, зависи от актуалните събития. 
К: Все пак ние имаме добри сценаристи, добри гримьори. За актьорите – нищо няма да кажа (смее се). Но аз не играя само един образ в “Шоуто на Слави”. 

– И все пак, Краси, как би сдал поста на министър-председател, ако трябва да изиграеш “Бойко подава оставка” – ще я хвърлиш без думи, ще замериш някого с листа, ще гледаш от високо или…
К: Както ми напишат сценаристите (смее се). Истината е, че на хората вече им писна от политици. Смеят се на други неща, които са по-важни в техния живот. До гуша им дойде от партии и партийни лидери.
И: Всъщност най-разпознаваемият персонаж, изигран от Краси, не е на политик, а е на Гацо Бацов – съвременния Бай Ганьо. Или на Шишо Бакшишо – вечно мрънкащия, черноглед мъж. Това са образи, отразяващи българската народопсихология. Политиците не са нито най-разпознаваемите, нито най-интересните. 

– Имат ли място революционни песни като “Боят настана” или “Къде си, вярна ти любов народна” в днешните протести? През 1997 г. по време на протестите срещу Жан Виденов, вашият екип начело със Слави обичаше да пее тези песни.
И: На площадите има място за всякакви песни. Въпросът е какво е настроението на хората.

– А за малко рап? Мишо Шамара “предаваше” шествията във Варна например, и дори пусна клипове в интернет.
И: Рапът е подходяща музика за протести. Това е музиката на бунтарите.

– Кой е най-големият печеливш от случилото се тези дни според вас?
И: Най-много спечелиха хората. Все пак ние сме демократична държава, надявам се, и имаме право да избираме кой да ни управлява и кой да престане да ни управлява.

– Правителството подаде оставка, но протестите продължават. Кога народът ще бъде доволен?
И: Когато получи нормално и адекватно отношение от държавата.

– Или когато сметките му станат по-ниски, а заплатите се увеличат?
И: Не всичко опира до сметките. Те са следствие. Причините за всички проблеми са в политиката. Сметките са просто повод на хората да им прелее чашата. Но кой ги назначи тези, които пишат сметките?

– Лесно ли се разсмиват хората в такъв момент?
К: Хората винаги могат да се разсмеят, ако им е смешно. В момента снимаме предаването “Младост 5”, което ще започне да се излъчва през пролетта по Би Ти Ви. Това е нещо ново, не е правен досега такъв проект у нас. Разчита се изцяло на импровизациите пред публика. И ако съдя по реакциите на хората в залата, които ни гледат, мисля, че ще е успешно.

Изображение

– Какво точно ще представлява това шоу?
К: Всеки трябва да изпълнява определени задачи, които ни се дават чрез слушалки, като другият не знае за задачата на колегите. Импровизираме и трябва да реагираме на момента.
И: Когато правиш хумор, най-важното е да уцелиш баланса. Има два типа хумор – единият е финият, интелектуален хумор, британски тип. Другият е първичният, битов хумор от типа “някой спъва другия, а другият пада”. Важно е да се намери границата между тези два типа хумор, чувството за мярка.

– Само вие ли ще бъдете на сцената?
К: Ние сме съквартиранти, които живеят в една къща, но при нас вечно влизат приятели, съседи, които трябва да реагират по един или друг начин. 
Аз лично много се радвам, че точно Иво ми е партньор в това предаване. Познаваме се от дълги години, той ми е направил половината образи в “Шоуто на Слави”.
И: Освен нас в “Младост 5” участват и други хора. Търсим хора, които имат склонност да играят, да се забавляват. И най-важното – да не се вземат насериозно. Да не са от онзи тип хора, които смятат, че са изградили някакъв образ пред обществото и не бива да го нарушават. Участниците в “Младост 5” не трябва непременно да са професионални актьори. Аз например също не съм актьор. Ще си партнираме със спортисти, певци, музиканти… Сред участниците в едно от първите издания например е Венета Харизанова.
К: И се справя прекрасно, много е смешна!

– И все пак как се импровизира?
К: Аз трикове не мога да кажа. 
И: За това няма рецепта. Не е като да вадиш зайци от цилиндър. Краси просто има тази нагласа – той е от този тип актьори, които участват активно в създаването на образи. Много пъти в “Шоуто на Слави” той е бил инициатор на нови персонажи, реплики, ситуации. Това много му помага в “Младост 5”.

– Как ще убедите хората, че не сте намислили сцените предварително?
И: То се вижда по реакциите ни, когато получаваме задачите. Никога не може да се скрие изненадата и това, че си неподготвен.
К: Защо да го правим? Тогава ще се получи фалшиво. А зрителят винаги усеща кога някой е искрен. Всеки от нас познава хора, които са мнителни и за всяко нещо казват – това не е случайно, това не е така, има нещо съмнително. Затова в “Шоуто на Слави” направихме образа на Бай Шиле.
И: За Бай Шиле всичко е плод на някаква конспирация.

Изображение

– Краси каза, че хората вече не се смеят на политиците. Има ли теми, с които не искате да се занимавате като сценарист и актьор?
И: Няма такива теми. 
К: Ние сме като деца, които се забавляват на плажа.
И: Без да се бият и да си хвърлят пясък в очите.

– Защо го кръстихте точно “Младост 5”? Да не се строи такъв нов квартал в София?
К: Ей, това не е случайно, да знаеш! (Смях.)
И: Бай Шилееее!

– Няма ли да засенчите “Комиците”, които също представят скечове, а и предаванията ви ще се излъчват едно след друго в петък вечер?
И: Ние бягаме в различни писти. Все едно да ме питаш дали няма да засенчим новините или шампионската лига.
К: Ние сме от един отбор – отборът на Би Ти Ви и ще се състезаваме заедно за вниманието на зрителите!

– С “Младост 5” май се спасявате от работа в “Шоуто на Слави”?
К: Напротив, разклоняваме се! Ние сме голяма фирма и работим на лъчове. А и да си признаем, вече имаме “трудови” травми. Аз успях да си сецна кръста, докато се правех на пуканка в едно от изданията на предаването, а Иво получи травма на коляното, докато изпълняваше друга задача.

– Е, тогава как ще играете мач?
И: Ние сме вече възрастни хора, мач не играем. Но аз много се изненадах, че Краси например не може да играе табла. Имаше една задача в шоуто “Младост 5”, според която трябваше да играем табла по несъществуващи правила.
К: С едно хвърляне на зарчето ми се падна такова число, че го победих от раз.
И: Представи си, мъж от Враца, да не играе табла! Не можах да повярвам.
К: Ние не сме виждали табла във Враца. Но пък може да се окажа много добър на белот, знае ли човек!?

– Какво ви дразни най-много на улицата? Дупките, намръщените физиономии?
И: Всеки ден хлътвам с колата в някоя дупка. Може би е най-добре да се придвижваме с фадроми.
К: Напротив, хората трябва да ходят повече пеша. Здравословно е, полезно за фигурата.

източник

КОМЕНТАРИ

Коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.