Младост 5

2543

Добре дошли в Младост 5!

С КРАСИ РАДКОВ и ИВО СИРОМАХОВ разговаря СОНЯ СПАСОВА,
в. “Труд”, 23 февруари 2013

– Иво, Краси успешно влизаше в ролята на премиера в оставка Бойко Борисов. Сега, когато той се оттегли от поста, да не го оставите без работа в “Шоуто на Слави”?
Иво Сиромахов: Как ще го оставим без работа?! Краси има десетки образи. Освен това може да играе и световни политици – например Камерън (британския премиер – б.р.) или Ангела Меркел (германската канцлерка – б.р.).
Краси Радков: Бих предпочел да не се набъркваме в политически теми. Аз лично обаче се радвам, че повече няма да играя този образ.
И: А, откъде знаеш, че няма да го играеш?
К: Прав си, всъщност. Всичко зависи от сценаристите.

– Тогава какво казват сценаристите, Иво?
И: Не мога да знам какво ще се случи утре. Какви образи ще има в шоуто, зависи от актуалните събития. 
К: Все пак ние имаме добри сценаристи, добри гримьори. За актьорите – нищо няма да кажа (смее се). Но аз не играя само един образ в “Шоуто на Слави”. 

– И все пак, Краси, как би сдал поста на министър-председател, ако трябва да изиграеш “Бойко подава оставка” – ще я хвърлиш без думи, ще замериш някого с листа, ще гледаш от високо или…
К: Както ми напишат сценаристите (смее се). Истината е, че на хората вече им писна от политици. Смеят се на други неща, които са по-важни в техния живот. До гуша им дойде от партии и партийни лидери.
И: Всъщност най-разпознаваемият персонаж, изигран от Краси, не е на политик, а е на Гацо Бацов – съвременния Бай Ганьо. Или на Шишо Бакшишо – вечно мрънкащия, черноглед мъж. Това са образи, отразяващи българската народопсихология. Политиците не са нито най-разпознаваемите, нито най-интересните. 

– Имат ли място революционни песни като “Боят настана” или “Къде си, вярна ти любов народна” в днешните протести? През 1997 г. по време на протестите срещу Жан Виденов, вашият екип начело със Слави обичаше да пее тези песни.
И: На площадите има място за всякакви песни. Въпросът е какво е настроението на хората.

– А за малко рап? Мишо Шамара “предаваше” шествията във Варна например, и дори пусна клипове в интернет.
И: Рапът е подходяща музика за протести. Това е музиката на бунтарите.

– Кой е най-големият печеливш от случилото се тези дни според вас?
И: Най-много спечелиха хората. Все пак ние сме демократична държава, надявам се, и имаме право да избираме кой да ни управлява и кой да престане да ни управлява.

– Правителството подаде оставка, но протестите продължават. Кога народът ще бъде доволен?
И: Когато получи нормално и адекватно отношение от държавата.

– Или когато сметките му станат по-ниски, а заплатите се увеличат?
И: Не всичко опира до сметките. Те са следствие. Причините за всички проблеми са в политиката. Сметките са просто повод на хората да им прелее чашата. Но кой ги назначи тези, които пишат сметките?

– Лесно ли се разсмиват хората в такъв момент?
К: Хората винаги могат да се разсмеят, ако им е смешно. В момента снимаме предаването “Младост 5”, което ще започне да се излъчва през пролетта по Би Ти Ви. Това е нещо ново, не е правен досега такъв проект у нас. Разчита се изцяло на импровизациите пред публика. И ако съдя по реакциите на хората в залата, които ни гледат, мисля, че ще е успешно.

Изображение

– Какво точно ще представлява това шоу?
К: Всеки трябва да изпълнява определени задачи, които ни се дават чрез слушалки, като другият не знае за задачата на колегите. Импровизираме и трябва да реагираме на момента.
И: Когато правиш хумор, най-важното е да уцелиш баланса. Има два типа хумор – единият е финият, интелектуален хумор, британски тип. Другият е първичният, битов хумор от типа “някой спъва другия, а другият пада”. Важно е да се намери границата между тези два типа хумор, чувството за мярка.

– Само вие ли ще бъдете на сцената?
К: Ние сме съквартиранти, които живеят в една къща, но при нас вечно влизат приятели, съседи, които трябва да реагират по един или друг начин. 
Аз лично много се радвам, че точно Иво ми е партньор в това предаване. Познаваме се от дълги години, той ми е направил половината образи в “Шоуто на Слави”.
И: Освен нас в “Младост 5” участват и други хора. Търсим хора, които имат склонност да играят, да се забавляват. И най-важното – да не се вземат насериозно. Да не са от онзи тип хора, които смятат, че са изградили някакъв образ пред обществото и не бива да го нарушават. Участниците в “Младост 5” не трябва непременно да са професионални актьори. Аз например също не съм актьор. Ще си партнираме със спортисти, певци, музиканти… Сред участниците в едно от първите издания например е Венета Харизанова.
К: И се справя прекрасно, много е смешна!

– И все пак как се импровизира?
К: Аз трикове не мога да кажа. 
И: За това няма рецепта. Не е като да вадиш зайци от цилиндър. Краси просто има тази нагласа – той е от този тип актьори, които участват активно в създаването на образи. Много пъти в “Шоуто на Слави” той е бил инициатор на нови персонажи, реплики, ситуации. Това много му помага в “Младост 5”.

– Как ще убедите хората, че не сте намислили сцените предварително?
И: То се вижда по реакциите ни, когато получаваме задачите. Никога не може да се скрие изненадата и това, че си неподготвен.
К: Защо да го правим? Тогава ще се получи фалшиво. А зрителят винаги усеща кога някой е искрен. Всеки от нас познава хора, които са мнителни и за всяко нещо казват – това не е случайно, това не е така, има нещо съмнително. Затова в “Шоуто на Слави” направихме образа на Бай Шиле.
И: За Бай Шиле всичко е плод на някаква конспирация.

Изображение

– Краси каза, че хората вече не се смеят на политиците. Има ли теми, с които не искате да се занимавате като сценарист и актьор?
И: Няма такива теми. 
К: Ние сме като деца, които се забавляват на плажа.
И: Без да се бият и да си хвърлят пясък в очите.

– Защо го кръстихте точно “Младост 5”? Да не се строи такъв нов квартал в София?
К: Ей, това не е случайно, да знаеш! (Смях.)
И: Бай Шилееее!

– Няма ли да засенчите “Комиците”, които също представят скечове, а и предаванията ви ще се излъчват едно след друго в петък вечер?
И: Ние бягаме в различни писти. Все едно да ме питаш дали няма да засенчим новините или шампионската лига.
К: Ние сме от един отбор – отборът на Би Ти Ви и ще се състезаваме заедно за вниманието на зрителите!

– С “Младост 5” май се спасявате от работа в “Шоуто на Слави”?
К: Напротив, разклоняваме се! Ние сме голяма фирма и работим на лъчове. А и да си признаем, вече имаме “трудови” травми. Аз успях да си сецна кръста, докато се правех на пуканка в едно от изданията на предаването, а Иво получи травма на коляното, докато изпълняваше друга задача.

– Е, тогава как ще играете мач?
И: Ние сме вече възрастни хора, мач не играем. Но аз много се изненадах, че Краси например не може да играе табла. Имаше една задача в шоуто “Младост 5”, според която трябваше да играем табла по несъществуващи правила.
К: С едно хвърляне на зарчето ми се падна такова число, че го победих от раз.
И: Представи си, мъж от Враца, да не играе табла! Не можах да повярвам.
К: Ние не сме виждали табла във Враца. Но пък може да се окажа много добър на белот, знае ли човек!?

– Какво ви дразни най-много на улицата? Дупките, намръщените физиономии?
И: Всеки ден хлътвам с колата в някоя дупка. Може би е най-добре да се придвижваме с фадроми.
К: Напротив, хората трябва да ходят повече пеша. Здравословно е, полезно за фигурата.

източник

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.