Как станах езотерик

3276

Как станах езотерик

 

Наскоро си говорих с мой приятел – търговец на книги. Той ми каза, че в момента най-търсените заглавия на пазара били така наречената езотерична литература.

Най-продавана била някаква книга, озаглавена “Подсъзнанието може всичко”. Заглавието ме шокира. Излиза, че не само Бойко Борисов може всичко, но и подсъзнанието. Тази новина ме накара да преосмисля досегашната си житейска философия и аз реших рязко да вляза в крак с модните тенденции и да се хвърля в света на езотеричната литература.

Купих си десетина книги по темата и настървено се хвърлих да ги чета. Веднага ми стана ясно, че съм тръгнал по един нелек път. Всичките книги ме уверяваха, че съм презрян представител на едно консумативно общество, което е загърбило духовното познание и ако не се обърна незабавно към вътрешния си свят, ме чака мъчителна гибел.

Послушах този съвет и се обърнах незабавно към вътрешния си свят. Но вътрешният ми свят не даваше кой знае какви ясни сигнали, като изключим стомашните киселини. А тях не знам как да ги тълкувам.

Интересен детайл в езотеричните книги е фактът, че в тях всички термини се изписват с главни букви. Например не се пише вътрешен свят, а Вътрешен Свят. Обаче не разбрах каква е разликата между двата.

Един от авторите ме съветваше да се обърна към Отвъдното и да потърся контакт с Духовните Масиви, които се намирали в Задгробния Живот. Там имало Позитивни Енергии, които “чакали да бъдат отключени”. Спомних си, че и аз веднъж си бях счупил ключа от апартамента и чаках ключар, за да бъда отключен. Много е неприятно.

Най-интересна ми се видя теорията за Кармата. Смисълът на тази теория е, че човек не бива да се тревожи много-много, защото всичко в живота е предначертано. Ако знаех по-рано за тази теория, може би нямаше да се ядосвам на Гонзо за пропуснатата дузпа срещу БАТЕ Борисов. В светлината на езотеричните учения тая дузпа си е била кармично изпусната отвсякъде.

Теорията за Предопределеността обаче не се отнася само за Гонзо. Според повечето автори Колелото На Живота е предопределено и няма значение как живееш. Ебаси кефа! Излиза, че може всеки ден да се напиваш като свиня и да цомбиш наред всичко женско с убеждението, че това е Личният ти Път към Просветлението и Нирваната. Макар че според мен и Нирваната вече не е същата, откакто умря Кърт Кобейн.

Някои книги препоръчват Аскезата, чрез която човек можел да овладее изкуството на Преминаването на Реката. Не ми стана съвсем ясно какво точно е Аскезата. Предполагам, че е някакъв вид свирепа диета, при която сядаш в поза “лотус” и ядеш само обелки от картофи.

Навлизайки в дълбините на духовното самопознание, започнах да се сблъсквам с непреодолими проблеми. Книгите ме наставляваха да обикна всички хора и винаги да им прощавам. Как обаче да обикна съседа, който всяка събота точно в 7 сутринта пуска бормашината и събужда целия квартал с малоумния трясък на трудещия се? Как да му простя?

Книгата на Свами Панчадаси се занимава с феномена на човешката аура. Тя е озаглавена “Човешката аура: Астрални цветове и мисъл – форми”. Според Панчадаси аурата била “фино етерно излъчване, което обгръща човека и се простира на 80-90 сантиметра от тялото му”. Сигурен съм, че е така. Ако човек се качи през лятото в софийски автобус, може да усети аурите на всички пътници. Имат неприятна миризма на вкиснало. През зимата аурите са по-трудно доловими, може би заради дебелите дрехи.

Много важна тема в езотеричните книги е светът на сънищата. Повечето автори са категорични, че образите, които се явяват в съня ни, носят важни послания. В моите сънища обаче образите се винаги женски и носят предимно неприлични послания. Как да ги тълкувам?

Интересен въпрос поставя авторът Нийл Доналд Уолш в книгата си “У дома с Бога”. Ще ни бъде ли разрешено да злословим в Рая, пита Уолш. Аз мисля, че би трябвало да е разрешено. Иначе какъв Рай ще е това, ако не можеш да теглиш една сосна, облекчаваща псувня.

Свами Рама е автор на книгата “Духовност: трансформация отвътре и отвън”. Купих я, защото очевидно имам нужда от трансформация отвън – иска ми се да съм малко по-елегантен и да мога да вляза в джинсите, които си купих миналата есен. Оказа се обаче, че “трансформацията отвътре и отвън” е дълъг процес, включващ много медитации и контакти с отвъдното, а гаранция за успех няма. Май по-разумно ще е да започна да спортувам….

Може би най-озадачаващата от всички езотерични философии е идеята за Чакрите. Доколкото разбрах, всеки човек имал седем Чакри, които представляват Енергийни Центрове и трябвало да ги отвори посредством настойчиво побарване на определени места от тялото, за да достигне Себереализация на Духовно Ниво. Оказа се, че без да подозирам нищо за тази духовна практика, в продължение на дълги години съм си стимулирал една от Чакрите, но поради липса на информация съм смятал това за онанизъм. А то било Път Към Себепознанието. Това звучи гордо. След като изчетох всички теории, аз реших да заживея по правилата на езотериката.

Събудих се сутринта, седнах в леглото и направих лека медитация. Затворих очи, вдишвах и издишвах дълбоко и по съвет на един от авторите мислено се опитвах да събудя Божественото Дете в себе си. Но вместо Божественото Дете се събуди жена ми. Погледна ме мрачно и ме попита какво съм се разпухтял. Обясних й, че се обръщам към вътрешния си свят. “По-добре се обърни към водопроводчик”, каза тя. “Защото чешмата в банята капе от два месеца”.

Усмихнах се. Какво е една чешма в сравнение с Вселената? И не е ли този теч проявление на Божествената Капка, която дарява с живот всички твари под небесния свод?

Облякох се и тръгнах за работа. Реших да отида пеша, за да вдишам с пълни гърди от Диханието на Майката Земя и да се заредя с позитивизъм.

Установих, че рано сутрин Диханието на Майката Земя е наситено с бензинови изпарения. А не са ли бензиновите пари аурата на автомобилите?

Вдишах дълбоко от аурата им и се почувствах по-добър, по-мъдър, по-просветлен. Застанах на светофара в очакване на зеленото човече. Всички около мен тръгнаха да пресичат на червено човече и ме оставиха сам. Но зеленото човече най-сетне светна и аз тръгнах. Направих няколко крачки и внезапно върху мен връхлетя забързан голф тройка. Шофьорът очевидно беше открил Божественото Дете в себе си, защото спря на сантиметри от мен, без да ме прегази. Погледнах го с цялата хармония на Вътрешния си свят, а той ми викна: “Къде гледаш бе, да ти еба майката?”

Обзе ме топло чувство. Този човек очевидно също беше практикуващ езотерик и бе открил, че най-висшата ценност е Любовта към Майката. Майката-земя, Майката-природа и Майката-родителка. Той всъщност искаше да се слее с Майката в Свещения Съюз на Любовта.

Сетих се за теорията за Преминаването на Реката и отидох до Перловец. Минах няколко пъти напред-назад над реката по мостчето пред стадиона, но не усетих никакво Озарение. Може би идеята на езотериците е била да навия крачоли и да прецапам реката, но не намерих в себе си духовни сили да нагазя в тия лайна. През деня се опитах на няколко пъти да медитирам в офиса, но колегите пресякоха поривите ми към Самопознание със злостни подигравки. Те твърдяха, че не съм просветлен, а изтрещял. Eдин колега каза, че две големи уискита предизвиквали същия ефект като един час медитация, а след четвъртото уиски се отваряли всичките чакри и третото око започвало да вижда всяка жена като суперпичка.

Усетих как Аурата ми започва да пулсира от възмущение и прекарах остатъка от работния ден в поза “заключ”.

Прибрах се вкъщи и пуснах новините.

Те ме изпълниха с чувство за Хармония и Душевен Баланс. Хора от правителството откраднали пари от САПАРД… Нима парите са най-важното? Защо гледаме само в сметките на политиците? Защо сме слепи за Вътрешната им Красота?

Някакъв митничар с прякор Пурата не бил отвлечен, а ходил да спортува в планината… Колко езотерична постъпка. Явно е посетил Ефирния Свят в търсене на Свещена Обител и е открил Самопознанието чрез Небесната Светлина.

Преслава си намалила бюста… Това означава, че е отхвърлила Земната Суета и е пуснала в душата си Смирението, което със сигурност ще я отведе към Духовните Масиви на Отвъдното.

Тези прекрасни новини отключиха в мен Позитивни Космически Енергии. Усетих как Божествена Топлина прониква в тялото ми и ме отнася към Животворните Извори на Хармонията. С такива чувства заспах на дивана пред телевизора. На сутринта ме боляха всичките чакри.  

 

Текстът е публикуван в сп. MAX, януари 2009

КОМЕНТАРИ

Коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.