Да свържем Перловец с Дунава!

2230

Да свържем Перловец с Дунава!

 

Вчера в Столична голяма община водещи имена в съвременната архитектура, представиха своите виждания за нов градоустройствен план на София. Предлагам ви стенограмата от тази вълнуваща среща. Имената на участниците се пазят на тайно място.
Архитект А: Аз предлагам следния проект: Президентството отива в ЦУМ – просторна представителна сграда, с ескалатори и прочие. ЦУМ отива в НДК – то и без това си е един пазар в момента. А паметникът пред НДК отива на Копитото – нека се вижда отвсякъде като символ на града.
Архитект Б: А телевизионната кула?
Архитект А: Да се събори. И без това си имаме идеална кула на “Драган Цанков”…
Архитект В: Моят проект е гарата да отиде до летището – за удобство на пътниците. На мястото на гарата да се построи луксозен публичен дом, в съзвучие с народните традиции. А на мястото на Мавзолея да се построи нов мавзолей – по-модерен и функционален.
Архитект Г: Тук никой нищо не споменава за метрото. А това според мен е най-важният въпрос. Би могло да се помисли как метрото да се свърже с бъдещия тунел под Шипка, за да може гостите на столицата да посещават и тази историческа забележителност. Другата ми идея е Перловската река да се свърже с Дунава, за да се улеснят трансевропейските комуникации. Така вторият мост над реката просто става излишен.
Архитект Б: А не е ли по-добре канали да се прекарат по всички централни софийски улици? Така ще станем втора Венеция и ще привлечем много туристи. Освен това ще решим проблема с градския транспорт – гондолите са къде-къде по-комфортни от автобусите. Предлагам нашенското “Канале Гранде” да тръгва от Президентството, оттам по Ларгото, покрай Университета и по Цариградско шосе – до Пловдив, където ще се влива в Марица, майна.
Архитект Д: Учуден съм, че никой от колегите не предлага решение на проблема с паркингите в центъра. Моята идея е следната: Събаряме Народния театър и там построяваме осеметажен паркинг. Шадраванът отпред става автомивка, а на мястото на мавзолея вдигаме луксозен сервиз. Заслужава внимание и идеята да съборим храма “Александър Невски”, който според мен вече е демоде като архитектура, и на негово място да направим един модерен паркинг за депутатските автомобили. Съгласете се, че не може такива скъпи коли да гният на улицата.
(В този миг секретарката обявява кафе-пауза, която прераства в работен обяд с тенденция да се превърне в работна вечеря)

КОМЕНТАРИ

Коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.