Да свържем Перловец с Дунава!

3097

Да свържем Перловец с Дунава!

 

Вчера в Столична голяма община водещи имена в съвременната архитектура, представиха своите виждания за нов градоустройствен план на София. Предлагам ви стенограмата от тази вълнуваща среща. Имената на участниците се пазят на тайно място.
Архитект А: Аз предлагам следния проект: Президентството отива в ЦУМ – просторна представителна сграда, с ескалатори и прочие. ЦУМ отива в НДК – то и без това си е един пазар в момента. А паметникът пред НДК отива на Копитото – нека се вижда отвсякъде като символ на града.
Архитект Б: А телевизионната кула?
Архитект А: Да се събори. И без това си имаме идеална кула на “Драган Цанков”…
Архитект В: Моят проект е гарата да отиде до летището – за удобство на пътниците. На мястото на гарата да се построи луксозен публичен дом, в съзвучие с народните традиции. А на мястото на Мавзолея да се построи нов мавзолей – по-модерен и функционален.
Архитект Г: Тук никой нищо не споменава за метрото. А това според мен е най-важният въпрос. Би могло да се помисли как метрото да се свърже с бъдещия тунел под Шипка, за да може гостите на столицата да посещават и тази историческа забележителност. Другата ми идея е Перловската река да се свърже с Дунава, за да се улеснят трансевропейските комуникации. Така вторият мост над реката просто става излишен.
Архитект Б: А не е ли по-добре канали да се прекарат по всички централни софийски улици? Така ще станем втора Венеция и ще привлечем много туристи. Освен това ще решим проблема с градския транспорт – гондолите са къде-къде по-комфортни от автобусите. Предлагам нашенското “Канале Гранде” да тръгва от Президентството, оттам по Ларгото, покрай Университета и по Цариградско шосе – до Пловдив, където ще се влива в Марица, майна.
Архитект Д: Учуден съм, че никой от колегите не предлага решение на проблема с паркингите в центъра. Моята идея е следната: Събаряме Народния театър и там построяваме осеметажен паркинг. Шадраванът отпред става автомивка, а на мястото на мавзолея вдигаме луксозен сервиз. Заслужава внимание и идеята да съборим храма “Александър Невски”, който според мен вече е демоде като архитектура, и на негово място да направим един модерен паркинг за депутатските автомобили. Съгласете се, че не може такива скъпи коли да гният на улицата.
(В този миг секретарката обявява кафе-пауза, която прераства в работен обяд с тенденция да се превърне в работна вечеря)

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.