Да спрем пиратското топлоотделяне!

3707

Да спрем пиратското топлоотделяне! 

Вчера ходих на мач и срещнах съученика си Митко.

– Как си – викам му – къде работиш сега?

– Работя по проект за създаване на енергополиция.

– Ще издирвате длъжници на “Топлофикация”, а?

– Не съвсем. По-скоро ще се занимаваме с незаконните източници на топлинна енергия. Ето например футболистите. Тичат, потят се и топлоотделят. За 90 минути един средноподвижен халф отделя около 0,08 гигакалории. Значи за един мач двайсет и двамата играчи произвеждат 1,76 гигакалории. Като прибавим и съдията, получава се топлина за цяла сауна, а никой не плаща. Не може така! В тая държава трябва да има ред.

– Е, кой да плаща? – учудих се.

– Ами самите топлоизточници, в случая футболистите.

– Но те са производители, а не потребители – възразих аз.

– Именно. Всички производители в България плащат патентен данък, лицензионни такси, а тия – нищо.

– Ти си луд! Как ще ги накараш да ти плащат, задето се потят?

– Не съм луд. Вече говорих с Батето и той прегърна идеята, както само Батето умее да прегръща – срещу комисиона. Та човекът обеща, че БФС ще монтира на всеки играч персонален топломер и ще задължи отборите да плащат такса “Топлоотделяне”. Това обаче е само началото. Следващата стъпка е парламентът да приеме Закон за топлоизточниците. Ще предложа да се лицензират всички камини, кюмбета, печки. В момента те са пирати. Освен това трябва да се вземат крути мерки срещу болните с температура над 39 градуса. Говорих, разбираш ли, с няколко депутати и вече си имам лоби. Най-запалени са еколозите. Те и без друго гледат да изкарат нещо от глобалното затопляне.

– Добре де, на теб каква ти е далаверата?.

– Как каква? Не разбираш ли, че за такава дейност трябват хора – топлоинспектори, енергополицаи, контрольори. Може да се направи министерство или Национален съвет за контрол върху топлоизточниците. Готов съм да оглавя подобен орган, щом е за благото на Отечеството.

– Ти си един голям патриот! – възхитих се аз.

– Така е – призна Митко. – Обичам Родината повече от себе си.

И извади от джоба малък топломер. Стрелката удряше в червеното. Родолюбието е мощен топлоизточник, който ей тъй се разхищава.

 

КОМЕНТАРИ

Коментара

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.