Да спрем пиратското топлоотделяне!

2821

Да спрем пиратското топлоотделяне! 

Вчера ходих на мач и срещнах съученика си Митко.

– Как си – викам му – къде работиш сега?

– Работя по проект за създаване на енергополиция.

– Ще издирвате длъжници на “Топлофикация”, а?

– Не съвсем. По-скоро ще се занимаваме с незаконните източници на топлинна енергия. Ето например футболистите. Тичат, потят се и топлоотделят. За 90 минути един средноподвижен халф отделя около 0,08 гигакалории. Значи за един мач двайсет и двамата играчи произвеждат 1,76 гигакалории. Като прибавим и съдията, получава се топлина за цяла сауна, а никой не плаща. Не може така! В тая държава трябва да има ред.

– Е, кой да плаща? – учудих се.

– Ами самите топлоизточници, в случая футболистите.

– Но те са производители, а не потребители – възразих аз.

– Именно. Всички производители в България плащат патентен данък, лицензионни такси, а тия – нищо.

– Ти си луд! Как ще ги накараш да ти плащат, задето се потят?

– Не съм луд. Вече говорих с Батето и той прегърна идеята, както само Батето умее да прегръща – срещу комисиона. Та човекът обеща, че БФС ще монтира на всеки играч персонален топломер и ще задължи отборите да плащат такса “Топлоотделяне”. Това обаче е само началото. Следващата стъпка е парламентът да приеме Закон за топлоизточниците. Ще предложа да се лицензират всички камини, кюмбета, печки. В момента те са пирати. Освен това трябва да се вземат крути мерки срещу болните с температура над 39 градуса. Говорих, разбираш ли, с няколко депутати и вече си имам лоби. Най-запалени са еколозите. Те и без друго гледат да изкарат нещо от глобалното затопляне.

– Добре де, на теб каква ти е далаверата?.

– Как каква? Не разбираш ли, че за такава дейност трябват хора – топлоинспектори, енергополицаи, контрольори. Може да се направи министерство или Национален съвет за контрол върху топлоизточниците. Готов съм да оглавя подобен орган, щом е за благото на Отечеството.

– Ти си един голям патриот! – възхитих се аз.

– Така е – призна Митко. – Обичам Родината повече от себе си.

И извади от джоба малък топломер. Стрелката удряше в червеното. Родолюбието е мощен топлоизточник, който ей тъй се разхищава.

 

КОМЕНТАРИ

Коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.