Новият правопис

 

 Колкото и да мрънкат пуританите, трябва да признаем че времената на възрожденския правоговор и правопис безвъзвратно са отминали. Последният пирон в ковчега им бе забит от интернет-потребителите.

Родната реч, омайна, сладка е заменена от суровия, брутален сленг на виртуалното общуване.

От езика ни изчезват думи и цели изрази, а на мястото им се появяват нови. Дружеското обръщение „байо” отстъпи пред вездесъщото „куре”, „келешът” вече е „юпи”, „момата” – „пача”.

Ако преди хората, търсещи любов, се представяха със скромното „обичам домашния уют”, днес те гордо заявяват пред световната мрежа: „мразя лицемерието и лъжата, обичам приятелите и купона, моя девиз е БАДИ 4ОВЕК А НЕ 4ОВЕ4Е”. И определят себе си с думите: aз сам мноо луда купонджиика.

Други пък залагат на патриотичните ценности и огласят интернет -пространството с бодрия призив: САБОДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!! Вече не се казва: „сполай ти, добри юначе”, а се казва: „кефиш, маафака, кефиш”.

Езикът дотолкова се е променил, че вече няма нищо общо с архаичните езикови правила, които се учат в училище. Например пълният член е изчезнал толкова отдавна от интернет-форумите, че никой не си спомня дали изобщо някога го е имало.

Крайно време е промените да се регламентират. Назрял е моментът да узаконим правописа на новия български език.

1. Буквите „ч” и „ш” отпадат от азбуката, понеже ве4е никой не ги използва. На тяхно място влизат отдавна наложените 4 и 6.

2. Отпада буквата „ъ”, за да не се 4удим как се пи6е „мал4ание”, „сагласна сам” и т.н.

3. Отпада и буквата „я”. В момента е възприето тя да се изписва като „q”, но това саздава проблеми, за6тото някой я 4етат като „кю” и става мазало. По добре е да се изписва като „иа”, например лелиа, диниа, Иамбол, Балгариа.

4. Предлагам да отпадне и буквата „й”, за6тото е са6тата като „и”. Ниакой тапанари са против и казват 4е ако махнем и краткото как сме 6тели да пи6ем иордан иовков. Ма тиа са напално истре6тели ве, за кво да даржим неква буква само заради един гимнастик 🙂 кво като е вип 🙁 ба6та ми го познава и вика 4е бил свестен тип

5. Тоа ермалък са6то е напално изли6ен. Закво ти е само да ти зима место на клавиятурата ебаси. Закво треа да има буква коиато се пи6е само в три думи. Ьога, ьод и идьот. Тва е расхи6тение.

6. главните букви са пална простотиа. нема нужда от тиах. секи интелигентен 4овек се досе6та каде по4ва изреч4ението и каде не по4ва. то си е мноо ясно

7. пи6е се „незнам”, „неискам”, „нестава”, „немога”. разбрахте ли БАЛЪЦИ!!!!!

8. си4ките запетаики то4ки терета и подобни лаина триабва да отпаднат:) на кои му пука за тиа не6та?

 a наи добре е направо да се мине на latinica 6toto taka sme si swiknali ebasi werno 4e po nekoi foromi ne dawat dase pi6e na latinica 6toto sa ebahti zadrastenite 🙁 cveti cunkam te prase takowa 🙂 nowata tupalka na koceto i raina kurti mifki 🙂 da go duhate heitari!!!!!!!dowe4era 6e se razmajem na kupona na gecata axaxaxax gecata e golem zakleam se 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 naprao neam dumi kopeleeeeee taa galena e superzle ebahti selskata pra4ka axaxaxaxax a Weso e pedal  

Текстът е публикуван във в. “24 часа”, 3 октомври 2009

КОМЕНТАРИ

Коментара

31 thoughts on “Новият правопис”

 1. Елена says:

  Би трябвало училището да се актуализира според новите изисквани на учениците и да им се предложат часове по правопис на КЛАВИАТУРА!Че като пораснат и излязат от училище,ще им се налага да пишат тук-там…да зная поне къде стоят буквите по клавишите на кирилица и на фонетика!Като искат да ползват латиницата,поне да е на фонетика и да излиза на български!

 2. лилия says:

  Ако и с правоговора се заемете,господине,няма да е лошо.Хеле с любимия Ви Славчо,който на всичкото отгоре си позволява да поправя нечие произношение или грешка,демонстрирайки знания!Имах списък с негови,но се отказах да го пазя…Виж,ако поне към едно нещо заострите внимание и поведете борба,ще се зарадвам.Защо всички започнаха да говорят на -ЪХ,-АХ;-ЪХМЕ,-АХМЕ в минало време? !! ПРИМЕРИ:влязЪХме,четЪХ,излязЪХа,зачетАХ,прочетАхте,отидАХа и пр.
  Услушайте се!Почти няма човек да не говори така!!И тези около Вас,и Юлиан Константинов,и Емил Кошлуков,Ути,Михаил Дюзев по Дарик радио,Луканов,Ахинора Куманова….тези са от последните дни,които съм чула.

  1. marianedeva@mail.bg says:

   И правоговорът и правописът са пълна трагедия.Журналистите, а особено телевизионните се нуждаят от ограмотяване. За политиците да не говорим! Пълен, непълен член, това е най-малкият проблем, Явно мнозинството от тях са отсъствали от часовете по граматика, защото подлог, допълнение,спрежение на глаголите са категории от непозната планета. За стил няма да говорим- ъ,а са като добър ден,дежурната паразитна дума е „така“., a напоследък се налага “ в смисъл „.Бисери на крещяща неграмотност ни се поднасят ежедневно в телевизионните реклами. Налага се впечатлението, че рекламните лица там са избирани по говорни дефекти и неграмотност. От тях разбрахме, че Добър вечер на новобългарски е „Добар вечар“. За чужди езици,ако говорим, там трагедията е голяма….

  2. Свет says:

   „Услушайте се“ – Ослушайте се!

 3. Deliba6 says:

  „Вашият коментар?“

  ‘Къв коментар бе, не’ам думи?!…

 4. Дарена Йорданова says:

  Това че са тийнейджъри, не означава че не трябва да познават правописа ! Моите синове и познати младежи ми пишат на кирилица , защото знаят че не чета творенията им когато са на латиница .Затова си мисля че и родителите имат вина .Нямам нищо напротив помежду си да са „модерни“.

 5. Петър Белчев says:

  Трябва да се махне О,защото е заменена с У,а В със Ф!Чуйте,как говорят журналистите и доста други хора!

 6. bbb says:

  БАЛЪЦИ трябва да бъде БАЛАЦИ, нали без ъ

 7. Мария says:

  Всичко е въпрос на избор. Ако един човек осъзнае неграмотността си , а не изпитва нужда да поправи това, няма смисъл да бъде коментиран. А и сега е модерно да си прост, но отворен. Модерно е да пушиш от 3ти клас, модерно е да псуваш като каруцар, модерно е да живееш като свиня в кочината , която сами си създаваме, модерно е да не ти пука и да се гордееш с това. Модерно е да коментираш колко е чиста улицата в Швейцария и веднага след това да си хвърлиш угарката от цигара на улицата, след което да си отвориш пакетчето със слънчоглед и да си чоплиш и плюеш възможно най- женствено, докато се разхождаш, стряскайки хората около себе си със звуците, които долитат от устата ти…Модерно е! Дано съм демоде….

 8. D says:

  По ирония на съдбата и в повечето от коментарите към текста има правописни грешки :)…

 9. azz says:

  Неграмотни хора винаги е имало и ще има. Включително и любимите ми герои, които пишат „незнам“ и т.н. в неформална среда, но твърдят, че ако се стараят са безпогрешни. Но причините за всичко това се крият в самата училищна институция. Ако дадеш на едно дете свободата да си прави каквото си иска и не го заставиш да стане човек… то в крайна сметка се получава един профан. Нормално е на някой 14-годишен в главата му да са компютърни игри, девойки, шляене по цял ден из улиците и прочее, а не учение. Трябва да бъде заставен да се превърне в човек чрез родители и училище…

 10. Гецата says:

  еми такоа батки аз немисля 4е е така незнам за вас ама ас сам си на 6 и нямам проблеми с тая простотиа. кфо ви е прифанало и вас няма такова не6то. ама ина4е тея изцепки картят мифки мега са мо6тни ае чао балаци аз отиам на купон да се разбивам

 11. Елби says:

  Със съжаление искам само да отбележа, че само един от коментарите е написан без пунктоационна грешка! Може би пишештите тук не са наясно, че пунктоационните знаци се прикрепят без интервал към думата, след която стоят, а не към думата, която ги следва. Както и че изобщо се слага интервал. Точката в края на изречението също е полезна. Било то последно, респ. единствено.

  1. Алекс says:

   „пишештите“?!
   „Със съжаление искам само да отбележа“, че по елегантен начин изхвърлихте буквата „щ“ от езика ни…

   1. Гацо Бацов says:

    Аликсандъре, 😀 искам само да ти отбележа, че „ш“ и „щ“ са съседни букви на клавиатурата (по БДС) и е напълно възможно това да е често печатна грешка.

    1. elaSt says:

     Относно „пишештите“?!

     Да, Гацо, но тогава „ш“ няма да е последвано от „т“, нали?

     А иначе в крак с модните термини върви и неграмотността в днешно време. Е, няма как да е другояче, след като неефикасността на образователната ни система и семейството (като основна градивна единица на обществото) превърнаха децата ни в конкуренти на ромчетата от махалата.

     За жалост, „Родна реч, омайна, сладка…“ остана завинаги в нашето минало.

    2. n says:

     На фонетика също са една до друга. Но когато всичко друго е правилно
     няма проблем досещаш се ,че е неволна грешка.

  2. Читател says:

   Пише се „пунктуация“, а знаците се наричат „препинателни знаци“.
   Иначе съм напълно съгласен със същината на Вашата забележка.
   Ето повече информация – http://publications.europa.eu/code/bg/bg-4100100.htm

  3. Тити says:

   И „коректорът“ – пунктОационна грешка имате и Вие, неграмотността е пословична и повсеместна! И на „пишештите“ тук и на другите, все тая….
   Четенето трябва да е повече…

 12. еми каквото такова says:

  Точка 5) има правописна грешка, не е „ермалък“ а „ермалак“..

 13. Victoire says:

  Господин Сиромахов,има нещо в заглавието ,което доста ме смущава.Вмъкнали сте случайно някакво ‘т’ на края на първата дума,което ми се струва доста излишно и необяснимо.Имах Ви за доста по интелЕгентен и ерудиран човек…

 14. Aueks says:

  Mi kade zabravihte L-to, iui po-to4no Уъ-то, uuigofreni mauuoumni? Iavno ciauata baugarska nacia ima uogopedi4en probuem. Po4ti ne 4uvam niakoi da proiznasia 4isto i zvi4no L, a nekfo smotano Уъ. Kade e probuema i za6to taka iz4epiha miuia baugarski ezik tapite kopeuenca?

Вашият коментар